Hlavní obsah

Německo vyšle proti Islámskému státu průzkumné letouny Tornado

Berlín
Aktualizováno

Německo vyčlení průzkumné letouny typu Tornado, aby podpořily Francii v boji proti Islámskému státu (IS) v Sýrii. Agentuře Reuters to ve čtvrtek potvrdil poslanec Henning Otte poté, co německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že vyhoví žádosti Francie o pomoc v boji s IS. Vyslání letadel ale musí ještě schválit poslanci.

Foto: AirbusGroup

Německá průzkumná Tornada RECCE

Článek

„Německo bude přispívat aktivněji, než tomu bylo dosud,“ oznámil poslanec vládní CDU Henning Otte, který má v Křesťanskodemokratické unii na starosti otázky obrany.

„Neposílíme jen naši výcvikovou misi v severním Iráku, ale mezi jiným přispějeme do boje proti teroru IS průzkumnými letouny Tornado,“ dodal.

Foto: Luftwaffe

Průzkumný kontejner TELLENS podvěšený pod německým Tornadem RECCE

Německo také zvažuje vyslání fregaty a tankovacích letadel pro doplňování paliva za letu, uvedly zdroje z koalice zemí bojujících proti IS.

Rozhodnutí vyslat letadla musí schválit parlament. Agentura DPA už dopoledne informovala, že se poslanci stran vládní velké koalice křesťanských a sociálních demokratů sejdou v 17:00 k mimořádným zasedáním, na nichž se bude projednávat "podpora Francie v boji proti terorismu".

Průzkumné Tornado RECCE
Německo upravilo od roku 1998 několik desítek svých útočných letounů Tornado IDS pro průzkum. Nahradily vyřazované stroje RF-4E Phantom. Stroje jsou vybavené průzkumnými kontejnery RECCE a TELELENS.
Mezi průzkumným vybavením jsou dvě optické kamery, z nichž jedna snímá zemi šikmo pod úhlem 135° a jedna je infračervená.
Do kabiny byl při modernizaci umístěn speciální ovládací panel RCP s obrazovkou zachycující záběry z infrakamery.
Strojům zůstala výzbroj dvou kanónů a pro vlastní obranu mají řízené střely vzduch-vzduch, starší americké sidewindery nahradily modernější střely Iris T.
Stroje z průzkumné jednotky AufklG 51 Immelmann byly poprvé nasazeny nad Balkánem v době války proti Srbsku. Působily i v Afghánistánu.
Foto: Luftwaffe

Německé průzkumné Tornado RECCE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám