Hlavní obsah

Německo umožní sňatky homosexuálů. Merkelová byla proti

Berlín
Aktualizováno

Německo umožní párům stejného pohlaví uzavírat manželství a adoptovat děti. Příslušné změny občanského zákoníku schválil v pátek Spolkový sněm. V historickém hlasování získala legalizace manželství homosexuálů poměrně výraznou většinu, i když kancléřka Angela Merkelová hlasovala proti. Bez problémů by změna, která má jasnou podporu veřejnosti, měla projít i za týden ve Spolkové radě.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Lidé oslavují rozhodnutí umožnit v Německu sňatky homosexuálů.

Článek

O návrhu na zavedení manželství pro všechny, jak se mu v Německu říká, se v parlamentu bezvýsledně debatovalo už několik let, tento týden se ale věci daly nečekaně rychle do pohybu. Sociální demokraté se totiž rozhodli, že jeden ze svých dlouhodobých cílů prosadí za pomoci opozice i proti vůli koaliční konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

CDU/CSU sice s takovým postupem nesouhlasila, svým poslancům ale umožnila, aby hlasovali podle svého svědomí, a nikoli podle stranických not.

I od části zákonodárců konzervativní unie se tak novele dostalo podpory. Celkem pro ni hlasovalo 393 ze 623 přítomných poslanců. Výsledek hlasování ocenila řada poslanců potleskem ve stoje.

„Manželství pro všechny je schváleno. Díky tomu existuje nyní v Německu pro všechny, kdo se milují, jednota a právo a svoboda," napsal na Twitteru šéf sociálních demokratů Martin Schulz. „Právo je pro všechny stejné. Konečně také u manželství pro všechny. Čas na to už dávno dozrál,” uvedl jeho stranický kolega a ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Kancléřka je proti sňatkům, ale podporuje adopce

Merkelová po hlasování řekla, že byla proti: „Pro mě je sňatek sňatkem mezi mužem a ženou, a proto nesouhlasím s dnes přijatým návrhem zákona.“ Dodala, že doufá, že rozhodnutí Spolkového sněmu alespoň přinese „kousek míru a společenské jednoty“.

„V posledních letech jsme krok po kroku odstranili veškerou diskriminaci párů stejného pohlaví,” vyzdvihla kancléřka. Hodně podle svých slov v poslední době přemýšlela o otázce dětí, a nakonec dospěla k přesvědčení, že by páry stejného pohlaví měly mít možnost je adoptovat.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová hovoří po hlasování o sňatcích homosexuálů

Sociální demokraté a opoziční Zelení a Levice argumentovali například tím, že manželství homosexuálů řadě lidí něco přinese, a přitom nikomu nic nevezme. Lidé, kteří za sebe chtějí převzít zodpovědnost, mají podle nich mít možnost vstoupit do manželství. Nejčastějším protiargumentem CDU/CSU bylo tvrzení, že manželství je základem rodiny a že homosexuálové už nyní mohou uzavírat registrované partnerství, a nejsou tak diskriminováni.

Většina 83 procent Němců v posledním průzkumu vládního úřadu pro boj s diskriminací uvedla, že je pro rovnost  v uzavírání sňatků.

Bez problémů by změna, která má jasnou podporu veřejnosti, měla projít i za týden ve Spolkové radě. Německo se tak připojí ke 20 státům, které párům stejného pohlaví umožňují na celostátní úrovni vstupovat do manželství. Od roku 2001 mohli homosexuálové ve spolkové republice uzavírat takzvané registrované partnerství. Tuto možnost mají od roku 2006 také v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám