Hlavní obsah

Německo se chystá přijmout 1500 migrantů z řeckých ostrovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) a ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) se dohodli, že země přijme 1500 migrantů z řeckých ostrovů, napsala agentura DPA. Do Německa by se měly dostat především rodiny s dětmi, kterým řecká vláda udělila právo na ochranu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Vyhořelý tábor Moria

Článek

Agentura DPA napsala, že plán už byl projednán s řeckou vládou. Spolkové ministerstvo vnitra chce vyslat na Lesbos pracovní skupinu, aby zjistila, kdo potřebuje ochranu nejnaléhavěji. Smyslem je využít „objektivní kritéria“ ve výběrovém řízení, „aby nedocházelo k nekontrolovatelným důsledkům,“ uvedlo ministerstvo.

Návrh Merkelové a Seehofera bude ještě vyžadovat souhlas SPD. Ta přitom požadovala, aby Německo přijalo několik tisícovek uprchlíků z Řecka.

Na ostrově Lesbos začalo stěhování migrantů do nového tábora

Zahraniční

Poté, co minulý týden tábor na ostrově Lesbos lehl popelem, se bez střechy nad hlavou ocitlo více než 12 tisíc migrantů. Samotné řecké úřady oficiálně ostatní země nežádaly, aby přijaly další migranty kromě 400 nezletilců bez dospělého doprovodu.

Na Lesbu se mezitím začalo s výstavbou stanového tábora pro migranty, kteří přišli o střechu nad hlavou. Mnozí se ale obávají, že v táboře budou zavřeni, a další doufají v přesídlení na řeckou pevninu nebo do jiné evropské země, píše DPA.

Minulý týden Seehofer oznámil, že Německo přijme 100 až 150 nezletilých migrantů bez doprovodu. O zbytek ze 400 nezletilců by se mělo postarat dalších deset evropských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám