Hlavní obsah

Německo přijme až 150 běženců z vypáleného tábora Moria

– Berlín

Německo přijme 100 až 150 nezletilých migrantů bez doprovodu z vypáleného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. Na páteční tiskové konferenci to uvedl německý ministr vnitra Horst Seehofer. Zbývající nezletilce přijme podle ministra dalších deset zemí Evropské unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti z vypáleného tábora Moria bivakují pod širým nebemVideo: Reuters

 
Článek

„Navazujeme kontakty s jinými vládami,“ uvedl Seehofer. Podle jeho slov je důležité, aby země projevily solidaritu. Je „potěšující, že se Nizozemsko a Švýcarsko účastní přijímání nezletilých běženců“.  Potvrdil, že Rakousko nepatří mezi země, které projevily ochotu k přijetí nezletilých migrantů.

Na dotaz, zda Německo přijme více běženců než uvedený počet nezletilých, se Seehofer vyhnul odpovědi a uvedl, že ještě před požárem tábora Moria Německo souhlasilo s přijetím 243 dětí, které potřebují léčbu v Německu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Lesbos se obává koronaviru, po požáru se tam potulují nakažení migranti

Evropa

Připomněl, že problémy nezažívá pouze ostrov Lesbos, ale s podobnými se potýkají i další oblasti, například Kypr, Malta, Itálie či Španělsko. Bude se podle svých slov snažit co nejrychleji zajistit pomoc především pro rodiny s dětmi. „Po prvním kroku bude následovat další, ale vždy v rámci evropského společenství,“ uvedl.

Tábor na Lesbu zapálili sami migranti, tvrdí řecká vláda

Evropa

„Nejdůležitější věcí je humanitární pomoc na místě, aby se zajistilo zásobování lidí,“ uvedl Seehofer.  Připomněl, že Německo od roku 2015 přijalo 1,73 milionu žadatelů o azyl. „Německo převzalo vysoký stupeň humanitární odpovědnosti v minulosti, ale i v současnosti,“ řekl.

S ohledem na rostoucí napětí po velkém požáru v táboře Moria posílila řecká vláda na ostrově Lesbos policejní přítomnost. V pátek ráno dorazilo do hlavního města ostrova Mytilini několik autobusů s policisty a dvěma vodními děly na palubě trajektu.

Kanáry a běženci: plus 550 procent

Zahraniční

Po požáru se ocitl ostrov v chaosu. Více než 12 tisíc migrantů strávilo třetí noc za sebou pod širým nebem. Někteří stále pálili zbývající části tábora nebo zakládali ohně na přilehlých polích a útočili na policii.

Posílení policejních jednotek je zaměřeno také na stále rozzlobenější ostrovany. Mnoho lidí, včetně téměř všech starostů, po požáru v Morii už migranty na ostrově nechce. „Všichni musí jít. Už žádné tábory na Lesbu,“ řekl v televizi guvernér severoegejského regionu Kostas Moutzouris. Obyvatelé ostrova se obávají nekontrolovaného šíření koronavirové nákazy, protože se po Lesbu potulují na tři desítky nakažených běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám