Hlavní obsah

Německo podezřívá padesát islámských radikálů z přípravy teroristického útoku

– Berlín

Němečtí vyšetřovatelé podezřívají skupinu 50 mužů z Wolfsburgu z přípravy teroristického útoku. Ve čtvrtek to uvedl deník Bild. Podle bulvárního listu se skupina hlásila k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) a v jejích řadách byli i navrátilci ze Sýrie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Podle deníku je hlavním podezřelým německý občan tuniského původu, který kolem sebe shromáždil skupinu islámských radikálů. Pět členů skupiny údajně odcestovalo do Sýrie, kde se ve výcvikových táborech IS učili zacházet se zbraněmi; dva z nich se vrátili zpět do Německa.

Státní zastupitelství neupřesnilo, zda skupina z Wolfsburgu představovala bezprostřední nebezpečí. Paragraf trestního zákoníku, na jehož základě se vede vyšetřování, postihuje jak vlastní plánování teroristického činu, tak přípravu na něj prostřednictvím vojenského výcviku v zahraničí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle informací německé kontrarozvědky z Německa odjelo do Iráku a Sýrie bojovat na straně IS zhruba 550 lidí. Část z nich v bojích padla, ale asi 180 radikálů se vrátilo do Německa.

Kontrarozvědka upozorňuje, že tito navrátilci představují mimořádné nebezpečí, protože se v bojové oblasti ještě víc radikalizovali. Díky výcviku jsou také schopni vést útoky přímo v Německu. V komunitě radikálních muslimů se navíc těší velké úctě a mohou snáze motivovat další osoby k cestě na Blízký východ nebo k finanční podpoře IS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám