Hlavní obsah

Německo ochromila další stávka strojvůdců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němečtí strojvůdci sdružení v odborech GDL ve čtvrtek opět stávkují. Stávka nejvíce postihla spolkové země bývalé NDR, ale také Mnichov a Frankfurt nad Mohanem, uvedly státní Německé dráhy. Podle GDL během devítihodinové stávky nepojede 80 procent lokálek a příměstských vlaků. Německé dráhy (DB) uvádí, že nepojede půlka spojů.

Článek

Stávka začala ve dvě ráno a potrvá do jedenácti hodin. Časné zahájení brání tomu, aby příměstské a osobní vlaky na krátkých tratích vůbec vyjely. Odstavené soupravy pak neblokují koleje a rychlíky mohou projet .

Zástupce odborů strojvůdců Claus Weselsky uvedl, že stávka bude pokračovat v pátek i v pondělí, v úterý a ve středu,  jestliže dráhy nesplní platové požadavky strojvedoucích a neuzavře s nimi separátní dohodu, která by byla pro ně byla výhodnější než dohoda, kterou vybojovali ostatní železničáři v létě

Německé dráhy přitom v pondělí po stávce z konce minulého týdne strojvedoucím ustoupily, když jim nabídly lepší platy jako součást nové smlouvy, ale podle vedení GDL nebyla nabídka dostačující, a tak zvýšilo tlak svůj tlak. Podle šéfa GDL je jednorázově poskytnutých 1400 euro nedostačujících jako adekvátní kompenzace za přesčasy, které musejí odpracovat. Podle něj dráhy hlavně nevyhověly jejich hlavnímu požadavku, což je zcela separátní dohoda s DB mimo ostatní železničáře.

DB se v létě po stávkách železničářů dohodly na čtyř až pětiprocentním zvýšení platu pro členy železničářských odborů Transmet a GDBA, které zastupují 134 000 zaměstnanců drah přičemž jim poskytly jednorázovou kompenzaci 600 eur. GDL, v nichž je asi 80 procent z 20 000 strojvedoucích požaduje růst mez o 31 procent.

Stávky pokračují i ve Francii

Stávka na železnici postihne ve čtvrtek  i Francii, kde zaměstnanci drah SNCF a metra stávkovali už ve středu večer a ochromili dopravu. Zaměstnanci veřejného sektoru ve Francii stávkují na protest proti záměru Sarkozyho vlády zrušit penzijní výhody některých kategorií státních zaměstnanců. Ti teď mohou odcházet do penze už po odpracování 37,5 roku, zatímco ostatní až po 40 letech.

Pařížané marně čekají na vlak na nádraží Gare du Nord. Kvůli stávce jelo jen deset procent spojů. Foto REUTERS/Benoit Tessier

Ve Francii proto pojede jen každý dvacátý expres TGV, což takřka ochromí dálkovou osobní dopravu v zemi i mezinárodní spojení s Londýnem, Bruselem, Kolínem nad Rýdem a Ženevou. Silně omezena bude regionální železniční doprava. Pařížské metro a podzemní rychlodráha RER nepojede s výjimkou pár spojů stejně jako příměstské vlaky a autobusy. Přerušeno tak bude spojení pařížských letišť s metropolí.

Stávkovat se má také v energetice, ve státních úřadech, na poštách, ve školách nebo i ve státem spravovaných divadlech. Rozsah akci tam nelze odhadnout. Francouzské sdělovací prostředky už předem označovaly dnešek za "černý čtvrtek".

Reklama

Související články

Německo ochromila stávka strojvůdců

V Německu pokračuje série stávek železničářů. V úterý trvá protest od pěti do devíti hodin ráno. Statisíce lidí mají problém se dostat do práce. Kromě...

Výběr článků

Načítám