Hlavní obsah

Německo ochromil vichr, v Polsku je první mrtvý

Berlín
Aktualizováno

Vyvrácené stromy, utrhané střechy, přerušené elektrické vedení, zrušené lety a zastavená dálková železniční doprava. V Německu řádí bouře Ylenia, kterou provází silný vítr. Ten v nárazech dosáhl rychlosti až 152 km/h, píše server deníku Bild. Vítr zasáhl i Polsko, kde si vyžádal jednu oběť.

Foto: Profimedia.cz

V pohoří Harz dosáhly poryvy větru rychlosti 156 km/h.

Článek

Na západě Polska má bouře první oběť, když strom spadl přímo na auto. Kvůli popadaným stromům je přerušen provoz za trati z Grifyna do Chojny. Vítr také strhával střechy i dráty vysokého napětí. Bez proudu je 324 tisíc odběratelů. V Tatrách se sesunuly tři laviny.

Hasiči podle polské agentury PAP mezi půlnocí a šestou ráno zasahovali v 1407 případech. Nejvíce výjezdů - 556 - měli ve Velkopolském vojvodství, 241 Západopomořanském a 211 Lubušském. V Lodžském vojvodství vítr převrátil nejméně šest kamionů. Šéf hasičů Karol Kierzkowski varoval, že situace je stále velmi dynamická. Web Epoznan.pl. uvedl, že ve Velkopolském vojvodství počet výjezdů hasičů stoupl na 793.

 Německo bičované větrem

Také německým hasičům ve čtvrtek ráno prudce narostl počet výjezdů. Například v Berlíně vyhlásili ve čtvrtek stav nouze a na pomoc vyrazili i dobrovolní hasiči.

Velké komplikace hlásí železnice. Dálková doprava na železnici stojí ve spolkových zemích Dolní Sasko, Brémy, Hamburk, Šlesvicko-Holštýnsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Berlín a Braniborsko. Letecká společnost Lufthansa zatím zrušila 20 letů.

Jak bude vypadat situace v tuto chvíli, není jasné. Německá meteorologická služba upozorňuje, že vítr by měl řádit po celý čtvrtek, lehce by se měl utišit až večer.

V noci se zemí prohnaly prudké poryvy větru o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Na Brockenu, nejvyšší hoře v pohoří Harz ve středním Německu, bylo naměřeno 156 km/h, píše server týdeníku Focus.

„Vyhněte se, prosím, zbytečným cestám a zůstaňte raději doma,“ varoval premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff (CDU).

V Hamburku vzedmuté moře zaplavilo rybí trh. Měřič ve čtvrti Sankt Pauli ukazoval hladinu vody téměř dva metry nad střední povodňový stav. O závažnou povodeň by podle Spolkového úřadu pro lodní dopravu a hydrografii šlo ve chvíli, kdy by voda stoupla o 2,5 metru.

Na koleje visuté dráhy ve Wuppertalu spadl ve čtvrtek večer strom vysoký asi 40 metrů. Hasiči ho museli likvidovat za pomoci jeřábu a žebříku, strom ještě v noci rozřezali a odklidili. Statici musí ale během dne zkontrolovat situaci a rozhodnout, zda visutá dráha může fungovat podle plánu.

Energetické společnosti mají zatím nahlášeno  50 tisíc odběratelů bez dodávek elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám