Hlavní obsah

Německo bude odmítnuté migranty deportovat letadly Bundeswehru

Berlín

Německo využije k deportaci migrantů, kteří nemají právo na azyl, transportní letadla Bundeswehru. Urychlí to vyhošťování, o němž už nebudou migranti předem informováni, aby se mu nemohli vyhýbat. Uvedl to list Bild s odvoláním na zdroje z vlády.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

K deportaci se mají využívat letadla C-160 Transall.

Článek

Podle deníku vláda rozhodla, že bude využívat k deportaci odmítnutých žadatelů o azyl vojenská letadla C-160 Transall, řízená vojenskými piloty, místo linkových spojů. Nasazení vojenských transportních letadel urychlí deportaci migrantů do zemí jejich původu, umožní to i hromadné deportace a nebude to způsobovat komplikace v civilní dopravě, kdyby se migranti vyhoštění bránili.

Deportace se mají urychlit a jejich počet by se v měl v následujících týdnech zvýšit, protože přestává stačit kapacita azylových zařízení. Vláda tak opouští dosavadní přístup, kdy v zimě běžence nedeportovala. Aby se deportace urychlily, zintenzívnila se jednání se zeměmi, z nichž pocházejí, aniž by byly tyto země jmenovány.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bundestag už schválil řadu opatření, která deportace urychlí, uvedl týdeník Der Spiegel na svém webu. Vyhoštění se nebudou nadále avizovat, aby se migranti nemohli vyhoštění vyhýbat, po ohlášení deportace změnili místo bydliště nebo se ukryli.

Řešení odvolání proti rozhodnutí o vyhoštění se také zkrátí z šesti na tři měsíce. Vláda také chce prozkoumat pobídky pro uprchlíky, kteří se dobrovolně rozhodnou vrátit do své vlasti.

Příchozí migranti také budou dostávat nižší příspěvky a jejich část bude v naturáliích.

Podle údajů spolkového ministerstva vnitra pochází asi čtvrtina migrantů z balkánských zemí. Ti mají jen minimální šanci na azyl poté, co i poslední balkánské státy – Albánie, Kosovo a Černá Hora byly zařazeny na seznam bezpečných států, z nichž se imigranti nepřijímají. Vyřizování jejich žádostí ale zpomaluje azylové řízení pro všechny žadatele, což zvyšuje i náklady na péči o uprchlíky, kterou platí stát až do vyřízení žádosti o azyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám