Hlavní obsah

Německo bojuje s vlnou spalniček, v Berlíně na ně zemřelo dítě

Berlín

Celé Německo se potýká s rozsáhlou vlnou onemocnění spalničkami. Nemoc si již vybrala první oběť, v Berlíně na ni zemřelo rok a půl staré batole. V pondělí o tom informoval berlínský zastupitel Mario Czaja. Kvůli spalničkám zůstala v pondělí uzavřena i jedna z berlínských škol.

Foto: Profimedia.cz

Dítě s výrážkou během spalniček. Ilustrační foto

Článek

V Berlíně se spalničky začaly šířit loni v říjnu a od té doby jimi onemocnělo 574 lidí. V celém Německu se loni touto nemocí nakazilo 1774 pacientů, což je desetinásobek proti roku 2012, vyplývá ze zdravotnických statistik.

Czaja v pondělí uvedl, že spalničkám 18. února podlehl malý chlapec. Zatím se neví, zda byl očkovaný a jak se nakazil.

Kvůli těžkému případu spalniček se v pondělí uzavřela pokračovací škola v berlínské čtvrti Lichtenrade. Spolužáci a učitelé nemocného musejí hygienikům předložit očkovací průkazy a případně se nechat očkovat, škola by ale měla v úterý opět normálně fungovat.

Očkování má 95 procent dětí

Podle Institutu Roberta Kocha je v současnosti většina německých dětí před nemocí chráněna, očkování jich podstoupí 95 procent. Problémem ale mohou být dospělí, kteří se v dětství vakcíně vyhnuli a nyní je může nemoc ohrozit. Institut proto vyzývá k masivní kampani zaměřené na očkování dospělých. Ministerstvo zdravotnictví se k návrhu zatím nevyjádřilo.

Spalničky (Morbilli)

Jedná se o virus, který se šíří jako kapénková infekce, vzdušnou cestou. Inkubační doba trvá 10 až 14 dnů

Spalničky provází kromě zarudlé vyrážky horečka, kašel, rýma a zánět spojivek. Nemoc zprvu připomíná chřipku, začíná v horních cestách dýchacích. Postupně pak vyraší načervenalá zarudlá vyrážka, která se šíří nejčastěji od hlavy a krku. Postupuje k dolním končetinám. V dutině ústní se projevuje bílými skvrnkami.

U osob s nízkou imunitou probíhají ve vážnější podobě. Vyrážku můžou navíc zkomplikovat bakterie, které se lehce dostanou do malých ranek.

V České republice se spalničky téměř nevyskytují díky povinnému očkování. Nemoc se proto objevuje jen u dospělých nebo dospívajících dětí, které nebyly očkovány vůbec nebo jen jednou dávkou. Ohroženy jsou také těhotné ženy.

Spalničky patří celosvětově mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do 5 let. Většina případů úmrtí na spalničky byla zaznamenána v rozvojových zemích.

Na spalničky není žádný specifický lék. Léčí se pouze projevy onemocnění – horečka a další nepříjemné symptomy. U dospělých bývá onemocnění často odhaleno později než u dětí, a spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy. Nemoc může při těžkém průběhu provázet zápal plic nebo encefalitida.

Reklama

Výběr článků

Načítám