Hlavní obsah

Německá advokátka neonacistů půjde na 3,5 roku za mříže

BERLÍN

Trest tři a půl roku vězení si vysloužila u zemského soudu v německém Mannheimu právnička Sylvia Stolzová, advokátka neonacistů. Podle rozsudku se dopustila podněcování rasové nenávisti a popírání holocaustu. Zároveň nesmí pět let vykonávat advokátské povolání.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá právnička byla po vynesení rozsudku zatčena s odůvodněním, že hrozí nebezpečí jejího útěku před výkonem trestu. Oznámila to německá média.

Vyvražďování si prý "mocichtiví" Židé vymysleli

Stolzová, životní družka známého německého pravicového extremisty Horsta Mahlera, se "proslavila" zejména jako obhájkyně popírače holocaustu Ernsta Zündela. Tento publicista byl v únoru 2007 odsouzen na pět let vězení, což je nejvyšší trestní sazba za podněcování k rasové nenávisti.

Stolzová jako jeho obhájkyně u soudu tvrdila, že žádné vyvražďování Židů nacisty za války neexistovalo a že jde o výmysl "mocichtivé židovské lobby".

Podle soudu tak Stolzová propagovala "neudržitelný obraz lidí i dějin". "Rozvíjela nenávist vůči všemu židovskému a zredukovala židovský národ na mocichtivé spolčení usilující o světovládu," uvedl ze zdůvodnění rozsudku předseda soudu. Tím údajně zneužila postavení právního zástupce. "Veřejnost musí být chráněna před šířením revizionistických tezí pod rouškou advokátských obhajob," zdůraznil.

Na odchodu si ještě zahajlovala

Právnička se podle agentury DPA při vyvádění ze soudní síně obrátila k publiku a zahajlovala.

Státní zastupitelství žádalo pro Stolzovou čtyři roky vězení a pětiletý zákaz výkonu povolání. Obhajoba naproti tomu požadovala osvobození s poukazem na advokátskou imunitu nebo aspoň zastavení trestního řízení. Soud se přiklonil k názoru žaloby s tím, že počínání obžalované je společensky nebezpečné a představuje porušení základních postulátů poválečného práva v Německu.

Německo patří spolu s Rakouskem mezi 11 zemí, v nichž je popírání vyhlazování Židů za 2. světové války trestné. Také v rámci Evropské unie se ministři spravedlnosti nedávno po šesti letech vyjednávání dohodli na jednotných pravidlech, podle nichž bude možné v celé EU trestat za podněcování rasové nenávisti nebo za popírání holokaustu. Zatím ale není jasné, kdy začnou společná pravidla platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám