Hlavní obsah

Němci zmařili teroristický útok, nálož na nádraží v Bonnu mohla zabít desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Výbušnina, kterou v pondělí nechal v tašce na nádraží v Bonnu neznámý muž, byla "extrémně nebezpečná". Kdyby explodovala, mohla mít podobně ničivý účinek jako výbušniny použité při atentátech v Madridu 11. března roku 2004, které zabily 191 lidí. Ve středu to uvedl s odvoláním na nejmenované důvěryhodné zdroje vyšetřovatelů deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Foto: ČTK/AP

Německá policie na bonnském nádraží

Článek

Spolkový státní zástupce Rainer Griesbaum, který má na starosti vyšetřování terorismu, na tiskové konferenci potvrdil, že výbušnina byla vysoce nebezpečná. V tašce byla podle něj kovová trubka naplněná amoniumnitrátem, k níž byly připevněny čtyři kempinkové plynové bomby a bateriemi poháněný budík.

Roznětku se podle Griesbauma nalézt nepodařilo. Podle FAZ se při pondělním zneškodnění podezřelého obsahu tašky vodním dělem zavazadlo rozpadlo na množství částí. Zda byla nálož funkční, není stále jasné.

Vyšetřovatelé podle FAZ předpokládají, že nálož neměla být umístěna na nástupišti, ale přímo ve vlaku nebo na jiném rušném místě. Tuto hypotézu Griesbaum nepotvrdil. Výbušnina podle něj mohla být použita jak k politicky motivovanému činu, tak ke kriminální činnosti. "Stručně řečeno, je to zcela otevřené," uvedl spolkový státní zástupce.

Důležitými svědky jsou dva chlapci ve věku 13 a 14 let. Tašku podle nich neznámý muž v pondělí postavil k jejich nohám. Chlapci ji otevřeli. Když zahlédli dráty a další podezřelé předměty, přivolali policii. Na základě výpovědi 14letého chlapce policie sestavila přibližný portrét muže. Při jednom z největších pátrání po teroristech v Německu za poslední desetiletí tak je hledán vysoký štíhlý muž tmavé pleti ve věku 30 až 35 let.

Foto: Polizeipraesidium Köln, Reuters

Identikit podezřelého

Německá policie již propustila dva zadržené radikální muslimy, které zatkla v úterý. Nejméně jeden z nich byl somálského původu. Ukázalo se, že za výbušným zařízením na bonnském nádraží nestáli. Po pachateli tak policie stále pátrá.

Vedle toho pátrá po jeho možném komplici, kterého zachytily bezpečnostní kamery v restauraci rychlého občerstvení se stejnou taškou v ruce. Podle oznámení bonnských kriminalistů na podvečerní tiskové konferenci se jedná o muže světlé pleti.

Nádraží v bývalém hlavním městě Německa bylo v pondělí po nálezu podezřelé tašky na několik hodin uzavřeno. Přivolaní pyrotechnici v ní objevili kovové zásobníky s potenciálně výbušnou látkou ve formě prášku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám