Hlavní obsah

Němci rozjeli obří razie proti Hizballáhu, zařízli charity pro rodiny „mučedníků”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ve středu brzo ráno spustila německá policie v mnoha spolkových zemích rozsáhlé razie. Probíhají v Brémách, Hamburku, Hesensku, Dolním Sasku, Severním Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falci či Šlesvicku-Holštýnsku a zaměřují se na příznivce radikálního hnutí Hizballáh, jehož vojenské křídlo je v EU na seznamu teroristických organizací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) současně zakázal tři organizace, které pod pláštíkem, že jde o charitu, sháněly peníze a sponzorovaly „mučednické rodiny“ Hizballáhu.

„Kdo podporuje teroristy, pro něj Německo nebude bezpečné,“ prohlásil Seehofer a pokračoval: „Je jedno, do jakého hávu se halí příznivci, v naší zemi útočiště nenajdou.“

Charity sháněly peníze pro rodiny atentátníků

Ministr zrušil sdružení se zdánlivě mírumilovnými názvy jako Deutsche Libanesische Familie e.V, Menschen für Menschen e.V a Gib Frieden e.V.

Problém spočíval v tom, že sháněly peníze pro „mučednické rodiny“ Hizballáhu. Ministerstvo uvedlo, že jejich cílem bylo podporovat boj Hizballáhu proti Izraeli, což je v rozporu s myšlenkou mezinárodního porozumění. Jistota, že v případě smrti budou dostávat pozůstalí finanční podporu, zvyšuje ochotu mladých stoupenců Hizballáhu účastnit se boje proti Izraeli.

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Bezpečnostní složky uvedly, že zmíněná tři sdružení měla nahradit organizaci pojmenovanou Projekt sirotků Libanonu. Tu zakázal v roce 2014 tehdejší spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU). Toto sdružení předstíralo, že shromažďuje dary pro údajně charitativní účely v Libanonu a zajišťuje peníze pro sirotky. Jak uvedlo spolkové ministerstvo vnitra, v praxi ale shánělo peníze pro Hizballáh.

Už vloni v dubnu zakázal Seehofer německou odnož Hizballáhu, která čítala necelých 1050 islamistů. Obvinění znělo: podpora mezinárodní teroristické sítě shromažďováním finančních prostředků, nábor sympatizantů a zajišťování logistiky.

Německo zakázalo Hizballáh

Evropa

Šíitské hnutí Hizballáh, které je v Libanonu zastoupeno i v politice, má dva základní cíle, přičemž tím hlavním je zničení Státu Izrael. V terminologii Hizballáhu je Izrael označován jako sionistický režim. Druhým cílem je pak  omezení vlivu Západu, zejména USA, na Blízkém východě.

Německé tajné služby varují, že lze čekat, že organizace bude i nadále plánovat teroristické akce proti Izraeli nebo izraelským zájmům mimo Blízký východ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám