Hlavní obsah

Němci mají vlády kancléřky Merkelové dost, razantně roste podpora pravicové AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pokud by se nyní v Německu konaly volby, strany současné vládní koalice, tedy CDU, CSU a SPD by ve Spolkovém sněmu většinu nezískaly, uvedl nejnovější průzkum společnosti Emnid. Naopak roste síla opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD). Té by dalo nyní hlas 17 procent německých voličů, což je pro tuto stranu momentálně rekordní přízeň, uvádí server týdeníku Focus.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Strana Alternativa pro Německo šlape na paty německým sociálním demokratům (SPD). Podle průzkumu společnosti Emnid by SPD momentálně dalo hlas 17 procent voličů.

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové ztratila a nyní by podle průzkumu získala 30 procent. Z výsledků agentury Emnid vyplývá, že současná vládní koalice by ve Spolkovém parlamentu získala pouze 47 procent hlasů, nedosáhla by tedy na většinu.

Do parlamentu by se dostali ještě Zelení (12 procent), Die Linke (Levice) a FDP. Tyto strany by získaly shodně 9 procent.

Průzkum společnosti Emnid se uskutečnil v období mezi 28. červnem a 4. červencem.

Reklama

Výběr článků

Načítám