Hlavní obsah

Němce a Rakušany trápí přívaly sněhu, nadílka neustává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nebývalými přívaly sněhu bojují v posledních dnech v Rakousku a na jihu a východě Německa, přináší velké problémy především v dopravě. Ty lze očekávat i dál. Hustě sněžit má v úterý v Sasku, na severu Německa očekávají meteorologové silné bouře. V rakouských Alpách nadále platí vysoké lavinové nebezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakousko bojuje s extrémními přívaly sněhuVideo: Reuters

 
Článek

V Sasku by mohlo během 48 hodin ve vyšších polohách napadnout 40 až 60 centimetrů sněhu, ale sněžit má i v nížinách.

V Bavorsku, které spolu s Rakouskem o víkendu čelilo největší sněhové nadílce za několik let, by měl být během úterý relativně klid, ale na jihu Německa bude sněžit od noci na středu. Meteorologové očekávají sníh v Bavorském lese i v Krušných horách, v Černém lese a v Alpách.

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Sněžný pluh čistí silnici v Hofsgrundu na jihu Německa

V Bavorském lese a v Alpách by mělo napadnout 10 až 15 centimetrů sněhu, v Alpách do pátku pak 30 až 70, v Algäu dokonce 90 centimetrů.

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Zasněžené domy ve švýcarském Schaffhausenu

Sníh stále komplikuje dopravu, mnohé vlaky v Bavorsku měly v úterý značné zpoždění, některé ani nevyjely. Bavorské děti mají v mnoha školách kvůli počasí prázdniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh způsobil v Bavorsku kalamituVideo: Reuters

Školy jsou uzavřené v Lindau, celý týden se neotevřou v bavorském okrese Miesbach nedaleko Mnichova.

V Rakousku hrozí laviny

Zatímco na některých místech jižního Bavorska bylo sníženo lavinové nebezpečí ze čtvrtého stupně na třetí, v Rakousku obavy neustávají.

„Počet a velikost míst s nebezpečím v průběhu dne roste,” sdělila v úterý rakouská služba pro varování před lavinami. Kvůli sněžení jich bude přibývat. Kvůli lavinovému nebezpečí byl uzavřen rakouský skiareál Hochkar.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Dva Rakušané shazují sníh ze střechy domu v Filzmoosu.

Do čtvrtka má v rakouských Alpách napadnout další metr sněhu, v nižších polohách pak mezi 30 až 80 centimetry. „Nebezpečí, že stromy pod tíhou sněhu a bouře popadají na silnice, elektrické vedení a železniční tratě, den ode dne roste,” řekl mluvčí rakouského meteorologického institutu ZAMG.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakousko zasypal sníhVideo: AP

V Rakousku je kvůli závějím a popadaným stromům uzavřeno na sto silnic. Lidé jsou nadále odříznuti od světa ve štýrských obcích Pölstal a Hohentauern, kde byl v pondělí vyhlášen mimořádný stav. V alpském pohoří Vysoké Taury je podle DPA sněhem uvězněno na 550 lidí.

Úřady vyzvaly v úterý dovolenkáře, aby opustili středisko Obertauern, protože se ráno podařilo otevřít silnici B99 do Untertauernu, ovšem sjízdná je jen s řetězy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Traktor s pluhem na cestě v rakouském Knoppenu

V Horních a Dolních Rakousích je na 2000 domácností bez elektřiny. Na některých místech pomáhá armáda.

Sever Německa zasáhne bouře

Sever Německa se připravuje na bouři provázející tlakovou níži Benjamin, která přinese nejen déšť, ale hlavně prudký vítr, jenž vzduje moře. V Hamburku se čeká, že hladina bude půldruhého metru až dva metry nad obvyklou výší při přílivu. Byl přerušen provoz mezi Cuxhavenem a Helgolandem.

Nizozemsko počítá, že při bouři moře vyplaví další kontejnery z lodě MSC Zoe, které se už minulý týden dostaly na ostrovy Terschelling, Ameland a Schiermonnikoog. Z lodi plující do Brém se uvolnilo 281 kontejnerů plných hraček, nábytku, autodílů a elektroniky.

Na amsterdamském letišti Schiphol zrušila společnost KLM preventivně 160 letů.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Zasněžený park na severu Atén

Obětí přibývá

Sníh už si vyžádal několik obětí. V bavorském Wackersbergu zahynul 44letý běžkař. Spadla na něj koruna stromu, která se ulomila pod tíhou sněhu.

Švýcarské úřady informovaly, že svým zraněním podlehla žena, kterou minulý týden zasypala lavina v centrálním kantonu Uri.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecké pláže pokryl sníhVideo: Reuters

V rakouské lyžařské oblasti Zauchensee v neděli zahynul 35letý slovinský lyžař, který jel mimo upravené sjezdovky. Podle agentury APA ho zasypal sníh v nadmořské výšce kolem 1750 metrů. Oživovací pokusy záchranářů už byly marné.

Dva mrtvé našli záchranáři pod lavinou, která se utrhla v horách u Abtenau jižně od Salcburku. Osmadvacetiletý myslivec a jeho o pět let mladší partnerka byli v horách na sněžnicích, aby doplnili potravu pro zvěř do krmelců. Dva německé lyžaře už v neděli zabily laviny na západě Rakouska.

Se sněhem se potýká Řecko

Sníh v úterý ochromil dopravu v řadě oblastí centrálního a jižního Řecka. I na Akropoli byla v úterý ráno tenká vrstva sněhu, který však brzy roztál.

Nejdůležitější severo-jižní dálnici mezi Aténami a Soluní musela policie kvůli zledovatělé vozovce na dvou místech uzavřít. Většina škol země zůstala podle agentury DPA uzavřena a města otevřela vytopené místnosti pro bezdomovce. Zasněžené byly i pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám