Hlavní obsah

Některé evropské země uvolňují opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské země silně zasažené druhou vlnou epidemie koronaviru postupně uvolňují opatření. Od příštího týdne se k tomu chystá Belgie, Irsko, od neděle pak pět regionů v Itálii, včetně nejpostiženější Lombardie.

Článek

Italská vláda začátkem tohoto měsíce zpřísnila protikoronavirová opatření a zemi rozdělila na tři zóny (červenou, oranžovou a žlutou), do nichž jsou zařazovány regiony podle epidemických kritérií. V celé zemi platí zákaz nočního vycházení, v červené zóně je omezen pohyb lidí i ve dne a zavřena většina obchodů. V červené a oranžové zóně jsou pro veřejnost zavřeny restaurace a bary, které smějí nabízet jen jídlo s sebou. Tato opatření platí zatím do 3. prosince.

V pátek ministr zdravotnictví Roberto Speranza oznámil, že od neděle Lombardie, Kalábrie a Piemont přecházejí z červené do oranžové zóny a Ligurie a Sicílie z oranžové do žluté. V nejpřísnější červené zóně zůstávají regiony Abruzzo, Kampánie, Toskánsko, Valle d'Aosta a provincie Bolzano, v oranžové zůstávají kraje Basilicata, Emilia Romagna, Furlansko-Julské Benátky, Marche, Puglia (Apulie) a Umbria.

Irsko otevře téměř vše

Irsko příští týden uvolní valnou většinu restrikcí přijatých kvůli pandemii koronaviru a otevře obchody, restaurace, hotely, kadeřnictví či muzea. Oznámil to v pátek premiér Micheál Martin. Vláda podle něj od 18. prosince zruší i zákaz cestování mezi jednotlivými regiony, aby lidem umožnila prožít "jiné, ale mimořádné" Vánoce.

V zemi přitom platila jedna z nejpřísnějších opatření.

Belgii rapidně klesají denní přírůstky nakažených. Může za to přetížený systém testování

Zahraniční

"Z první vlny (pandemie) jsme si vzali velké poučení a virus jsme potlačili natolik, že máme druhou nejnižší míru nákazy v EU," řekl Martin v projevu, který živě přenášela irská televize. "V uvolňování restrikcí jsme zašli tak daleko, jak to jen považujeme za možné, abychom dokázali udržet v rovnováze zdravotní, ekonomické a společenské ohledy, dál však ne," dodal.

Od 1. prosince se obchody otevřou také v Belgii, další opatření tam ale zůstanou v platnosti až do ledna.

Dosud směly mít otevřeno jen obchody, které prodávají nezbytné zboží, tedy potraviny nebo třeba lékárny. I přes Vánoce tak budou dál platit přísná omezení týkající se kontaktů i noční zákaz vycházení, přinejmenším do ledna budou zavřené i restaurace, hospody či kadeřnictví.

PES ukazuje stále trojku. V pondělí by se mělo otevírat

Domácí

Rozvolnit opatření by se podle metodiky protiepidemiologického systému PES měla od pondělí i v Česku. Politici ale zatím mlží, zda se budou systému držet a rozvolní, či nikoliv. Lidé na základě indexu PES počítají s rozvolněním podle představené metodiky, což na začátku týdne slibovali i politici. Od poloviny týdne ale z těchto prohlášení couvají a upozorňují na rozdílnou situace v jednotlivých regionech. Vláda bude jednat v neděli ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám