Hlavní obsah

Nejspokojenější jsou rodiče se školami v Dublinu, Praha je osmá, tvrdí průzkum EU

Aktualizováno

V metropolích států Evropské unie jsou rodiče školáků nejspokojenější s kvalitou vzdělávacích zařízení v irském Dublinu. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat, podle nichž je naopak nejhorší situace v bulharské Sofii. Praha se umístila v první desítce z 28 porovnávaných hlavních měst EU a tří dalších evropských metropolí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V irském hlavním městě je s úrovní škol spokojeno 83 procent rodičů. Druhá příčka patří Oslu (80 procent), které bylo spolu s Reykjavíkem a Ankarou zařazeno do průzkumu z neunijních metropolí. O třetí místo se dělí Helsinky, Nikósie a Lublaň, která je se 79 procenty nejlepší metropolí z postkomunistických zemí.

Další dvě pozice patří Lucemburku a Reykjavíku, za nimiž následuje české hlavní město. V Praze jsou podle studie čerpající z dat z roku 2015 tři čtvrtiny spokojených rodičů stejně jako v Amsterdamu.

Vybraná města spokojenosti rodičů se školami
Dublin83 %
Helsinky79 %
Lefkósia79 %
Lublaň79 %
Lucemburk78 %
Praha75 %
Amsterdam75 %
Paříž71 %
Záhřeb71 %
Vídeň71 %
Stockholm67 %
Lisabon66 %
Londýn66 %
Zdroj: Eurostat

Bratislava skončila v poslední třetině zemí s 55 procenty. Hned za Madridem a Římem, kde je spokojených rodičů přesně polovina, uzavírají žebříček Bukurešť se 48 a Sofie se 47 procenty.

Autoři průzkumu uvedli, že respondenti ve velkých městech mají tendenci být méně spokojení se školami a vzdělávacími zařízeními ve srovnání s menšími městy.

Žebříček spokojenosti se školami je součástí rozsáhlé studie s názvem Kvalita života ve městech Evropské unie v roce 2015. Sociologové se v ní zaměřili nejen na školství, ale také například na spokojenost s úrovní kulturního vyžití, zdravotnických služeb, veřejné dopravy, sportovního vyžití, dostupnosti prodejen či stavební úroveň města.

Anketa

Jste spokojeni se školou, do které chodí vaše dítě?
ano
67,6 %
ne
32,4 %
Celkem hlasovalo 210 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám