Hlavní obsah

Nejbohatší Ukrajinec vytáhl proti separatistům, ti mu hrozí znárodněním

Kyjev
Aktualizováno

Nejbohatší Ukrajinec, miliardář Rinat Achmetov, uspořádal v úterý v poledne ve svých podnicích výstražnou stávku proti separatistům a na fotbalovém stadiónu v Doněcku dvacetiminutovou demonstraci za jednotnou Ukrajinu. Proruští povstalci na východě Ukrajiny mu za to pohrozili znárodněním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky řidičů se v Doněcku troubením přidali k protiruskému protestuVideo: Reuters

 
Článek

Achmetov dal jasně najevo, že je proti tzv. Doněcké lidové republice, kterou vzbouřenci vyhlásili.

Separatisté reagovali prohlášením, že podnikateli zabaví majetek jako trest za neplacení daní do rozpočtu separatistů, podrobnosti však rebelové neuvedli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"V souvislosti s neochotou regionálních oligarchů platit daně do rozpočtu Doněcké lidové republiky se rozhodlo o zahájení znárodňování," uvedl vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin podle listu Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Rinat Achmetov

"Achmetov si vybral. Bohužel, je to volba proti lidu Donbasu. Placení daní Kyjevu znamená financování teroru v Donbasu," dodal.

Příklon ke Kyjevu může mít vážné následky

Miliardářův krok by podle agentury AFP mohl znamenat obrat v ukrajinské krizi pouhých pět dnů před nedělními prezidentskými volbami. Achmetov totiž až dosud dokázal zdatně lavírovat mezi prozápadní vládou v Kyjevě a proruskými separatisty, kteří ovládli značné části Doněcké a Luhanské oblasti na ruskojazyčném východě země.

Miliardářův příklon na jednu stranu by mohl mít vážné následky na východě Ukrajiny, kde je největším zaměstnavatelem a také vlastní fotbalový klub Šachtar Doněck, jehož fanoušci také hrají vážnou roli v regionu Donbasu, pokládaném za průmyslové srdce Ukrajiny.

Achmetov už minulý týden vyslal do ulic neklidného Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny hlídky svých zaměstnanců. Akce podle ukrajinských médií zabrala; navzdory varování od svých kritiků oligarcha dokonce uzavřel písemnou dohodu se zástupci separatistů, kteří se zavázali k odzbrojení.

Přitvrdil, ale možná pozdě

Nyní zjevně vůči separatistům přitvrdil. "Obyvatelé už mají dost života ve strachu a hrůze. Jsou unaveni z toho, že se po nich může na ulici střílet, že se tu procházejí lidé s automatickými zbraněmi a granátomety. Města jsou dějištěm banditismu a plenění. Co udělali (separatisté) pro náš region? Kolik pracovních míst vytvořili? Bojují s našimi občany, bojují proti Donbasu. Je to genocida Donbasu!" postěžoval si ve své výzvě Achmetov, jehož jmění časopis Forbes odhadl na více než 12 miliard dolarů.

Otázka však podle AFP zní, zda výzva k pokojným protestům proti separatistům nepřišla příliš pozdě za situace, která se na východě Ukrajiny zhoršuje každým dnem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám