Hlavní obsah

Nefungující chytrá karanténa způsobila chaos na slovensko-rakouské hranici, úřad ustoupil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Až patnáctikilometrovou kolonu na rakouské straně před hraničním přechodem Kittsee-Jarovce způsobil protest několika desítek navrátilců, kteří se v pátek chtěli dostat na území Slovenské republiky a zblokovali hraniční přechod.

Záběr z hraničního přechoduVideo: Polícia SR - Bratislavský kraj

 
Článek

Slovenská policie v sobotu ráno na sociální síti informovala, že přechod je od 3.30 opět průjezdný. „Je však potřebné počítat se zdržením,“ upozornila policie.

Slováci přijeli na hranice v domnění, že už funguje chytrá eKaranténa, ale když zjistili, že tomu tak není, hraniční přechod zablokovali. Start mobilní aplikace byl přitom avizován na pátek v 15.00.

Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky nakonec v noci v zájmu odblokování hranice přijal rozhodnutí, že navrátilci budou umístěni do státní karantény pouze na dobu nutnou pro provedení testu na Covid-19 nebo do prokázání aktivace mobilní aplikace eKaranténa.

„Následně po zjištění negativního výsledku testu na covid-19 nebo po potvrzení aktivování mobilní aplikace eKaranténa se této osobě nařizuje izolace v domácím prostředí po dobu 14 dní,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

Mobilní aplikace ráno ještě stále nefungovala.

Chytrá karanténa Slovákům nefunguje, navrátilci blokují hranice

Koronavirus

Protestující v pátek a v noci vpustili na slovenské území pouze kamiony, které převážely živá zvířata a pár osobních vozů například s těhotnou ženou a nemocnými staršími lidmi.

Člen permanentního krizového štábu Ján Bučkuliak na tiskové konferenci uvedl, že navrátilci si ještě před příjezdem na hranice měli zjistit, zda je aplikace spuštěna. „Potřebné schvalování aplikace od společností Apple a Google už nemáme ve svých rukou. Vyzývali jsme občany, aby sledovali stránku korona.gov.sk, kde se dozvědí, zda je eKaratnéna k dispozici, či nikoliv,“ řekl Bučkuliak.

Chytrá karanténa měla umožnit Slovákům vracejícím se ze zahraničí vyhnout se dosud povinné a značně nepopulární státní karanténě.

Foto: Polícia SR

Vracející se Slováci zablokovali hraniční přechod Jarovce-Kittsee.

Reklama

Výběr článků

Načítám