Hlavní obsah

„Nechci odjet, cítím se tu jako doma.“ Rusové hromadně opouštějí Krym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Sociální sítě plní fotografie a videa ruských občanů prchajících z Krymu, kde v úterý v Novofedorivce hořela ruská letecká základna Saki. Na silnicích se tvoří desítky kilometrů dlouhé kolony. Odezvu vzbudilo především video Rusky, která s pláčem odjíždí a říká, že se jí na Krymu líbilo a připadala si tam „jako doma“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé prchají z KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Na Twitteru se objevilo několik videí z dlouhých dopravních kolon, stejně jako vylidněné pláže, které byly ještě před úterními výbuchy na letecké základně zaplněné.

Na jednom z dalších záběrů si žena v autě s pláčem stěžuje, že jí na Krymu bylo dobře, a nechce tudíž odjet. „Je tady tak krásně. Nechci odjet. Zvykla jsem si tu, cítím se jako doma,“ vzlyká.

Rusko přitom poloostrov anektovalo v roce 2014 a drtivá většina mezinárodního společenství tento krok neuznává a považuje ho za nelegální.

„Myslíte si, že Rusové konečně začnou chápat, že tohle je opravdu válka?“ dotazoval se na Twitteru poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko.

Zatím není zřejmé, co způsobilo explozi a následný požár ruské letecké základny na Krymu, při němž zemřel jeden člověk a dalších 13 lidí je zraněných. Rusko přiznalo, že výbuch poškodil až šest desítek domů, blíže se ale k situaci nevyjadřuje. Podle Institutu pro studium války (ISW) tak činí patrně z obav, že by tím dalo najevo slabost své obrany.

Právě ISW uvedl, že současné výbuchy na dvou různých místech nevylučují diverzi či dálkový raketový úder. Ukrajinský generální štáb uvedl, že Rusové přišli o devět letadel, k útoku se ale Ukrajina nepřihlásila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám