Hlavní obsah

Nechceme platit diktaturu. Eurokomisařka Jourová pohrozila Polsku odebráním dotací EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Berlín
Aktualizováno

Kvůli kontroverznímu zákonu o nejvyšším soudu pohrozila česká eurokomisařka Věra Jourová Polsku odebráním dotací z evropských fondů. V rozhovoru poskytnutém německému listu Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) uvedla, že si nedokáže představit, že by evropští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení „nějaké formy diktatury“ v některé ze členských zemí. Polsko podle Jourové systematicky odbourává právní stát.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik, šéf PiS Jaroslaw Kaczynski

Článek

„Musíme hovořit o dodržování základních práv a zásad právního státu jako o podmínce, aby člen Evropské unie dostával peníze evropských daňových poplatníků,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost v rozhovoru poskytnutém NOZ. Nedokáže si prý představit, „že by třeba němečtí či švédští daňoví poplatníci chtěli financovat zřízení nějaké formy diktatury v některém z dalších členských států EU“.

„Odebrání dotací je tvrdým krokem, ale musíme o tvrdých krocích přemýšlet,“ uvedla dále česká eurokomisařka. Zároveň zdůraznila, že by v případě odebrání evropských dotací nemohlo jít o finance ze současného rozpočtového období, ale až z příštího, které začíná v roce 2021. Polsko je zdaleka největším příjemcem evropských dotací.

S navázáním financí z fondů EU na dodržování zásad právního státu by museli souhlasit členské státy. „Mělo by být v zájmu všech členských zemí dodržovat pravidla – to je princip sjednocené EU,“ řekla Jourová.

Nejvyšší soud pod kontrolou ministra

Evropská komise se ke stavu právního státu v Polsku vrátí za týden, do té doby připraví další kroky. Místopředseda Komise Frans Timmermans ve středu vyzval Varšavu k návratu k dialogu.

Zkritizoval poslední reformy, zejména to, že do činnosti soudcovské rady by měli zasahovat poslanci i projednávanou novelu o nejvyšším soudu, jehož členy by jmenoval ministr spravedlnosti, který je i generálním prokurátorem. „Společně by zlikvidovali jakoukoliv zbývající nezávislost soudů a dostali soudní systém pod plnou politickou kontrolu vlády,” upozornil. Soudci by jen sloužili svým politickým pánům a byli by na nich zcela závislí. Poslední reformy podle Timmermanse také nemusí být v souladu s polskou ústavou. To ale není ani možné posoudit vzhledem k situaci kolem tamního ústavního soudu, připomněl místopředseda komise.

Reformy možná neodpovídají ani evropskému právu, což může v budoucnu způsobit potíže každému, kdo by chtěl v Polsku obchodovat, podnikat či jen zemi navštívit. „Nikdo nechce jít k soudu, kde se musí ptát, jestli soudci náhodou nezavolá nějaký ministr. Tak nezávislé soudnictví nepracuje," poznamenal Timmermans.

Polský prezident Andrzej Duda v úterý překvapivě pohrozil, že bude zákon vetovat, pokud se nezmění. V prvním čtení polští poslanci nicméně zákon schválili. [celá zpráva]

Podle Jourové nyní „věci v Polsku míří špatným směrem“. „Jsme svědky systematického odbourávání právního státu v Polsku, neboť se ničí rovnováha mezi soudní a výkonnou mocí,“ uvedla eurokomisařka pro spravedlnost. O stavu právního státu v Polsku diskutuje komise s polskou stranou už od konce roku 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám