Hlavní obsah

Polský prezident překvapil. Zákon o soudní reformě by v současné podobě vetoval

Varšava
Aktualizováno

Polský prezident Andrzej Duda v úterý překvapivě pohrozil, že bude vetovat právě projednávaný zákon o nejvyšším soudu, pokud se kontroverzní soudní reforma nezmění. V dosavadní podobě reforma podle opozice podřídí dosud nezávislou justici vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS), z níž vzešel i Duda.

Foto: Andrzej Hrechorowicz/KPRP/Handout, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

"Nepodepíšu zákon o nejvyšším soudu, dokud nebude přijat mnou předložená změna zákona o soudní radě," řekl prezident.

Opozice nicméně předpokládá, že vládnoucí strana bude prezidentovy výhrady víceméně ignorovat. Sejm, dolní komora polského parlamentu, krátce po prezidentově prohlášení nepřijal návrh kontroverzní předlohu zamítnout již v prvním čtení. Naopak poslanci se rozhodli okamžitě pokračovat ve čtení druhém.

Změnami v Polsku se zabývá i Evropská komise

Polská soudní rada je ústavní orgán s kompetencemi v oblasti předpisů týkajících se soudů, jakož i při jmenování soudců, jejich kontrole a penzionování. PiS již před časem ovládla ústavní soud, i když také kvůli tomu se strana dostala do sporu s Evropskou komisí. Kontroluje rovněž prokuraturu.

Stavem právního státu v Polsku se má ve středu zabývat Evropská komise, a to právě kvůli návrhu zákona, který by de facto podřídil nejvyšší soud ministerstvu spravedlnosti.

Unijní procedura může teoreticky, pokud to jednomyslně schválí členské země EU, skončit v souladu s unijní smlouvou odebráním například hlasovacích práv Polsku v Radě EU. Maďarský premiér Viktor Orbán už ale dal najevo, že Varšavu v jejím sporu s komisí hodlá podpořit.

Reklama

Související články

Kaczyński už úplně vymazal opozici

Zanedlouho již uplynou dva roky, co v Polsku nastala zásadní politická změna, když liberály z Občanské platformy (PO) po osmi letech vystřídali u kormidla...

Výběr článků

Načítám