Hlavní obsah

Neapoli hrozí kvůli odpadkové krizi chaos

NEAPOL

Chaos ohrožuje Neapol, kde rozhořčení obyvatelé podpalují kontejnery na odpadky, házejí kameny po hasičích a stavějí barikády ze smetí. Dávají tak najevo svou nespokojenost tři dny před neapolským zasedáním nové vlády, jejíž staronový premiér Silvio Berlusconi slíbil urychleně vyřešit vleklou krizi kolem komunálního odpadu na jihu Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Situace s odpadky je v Neapoli neúnosná.

Článek

Každý den v Neapoli hoří desítky kontejnerů a popelnic, čímž jen houstne ovzduší. Svízelná je i doprava po městě, kde mnoho ulic přehradily barikády ze smetí a popelnic. Místní média odhadují, že v ulicích se nahromadilo na 6000 tun odpadků. Dalších téměř 50 000 tun leží v dalších městech a podél silnic v Kampánii.

Dnešní tisk připomíná, že krizový plán, který koncem ledna přijala předchozí vláda Romana Prodiho, nebyl realizován. Z 64 obcí v Kampánii 22 nespustilo včas třídění odpadu, takže se dostaly pod kuratelu vládního komisaře s mimořádnými pravomocemi; Gianni De Gennaro byl jmenován do této funkce ještě Prodim, aby rozuzlil krizi.

Bez třídění nesmějí vzácné, tedy ještě nezaplněné skládky v Kampánii přijímat legálně vůbec žádný odpad. Znovuotevření skládek místním úřadům pravidelně zakazují soudy, zatímco se živelně rozrůstají smetiště v chudších čtvrtích Neapole. Jindy otevření či výstavbě skládek brání sdružení ochránců životního prostředí či místních obyvatel, občas i násilím.

Odesílání odpadků zvláštními vlaky ke zpracování do Německa či loďmi do jiných končin Itálie kapacitně nestačí na to, aby se vypořádalo s horami smetí. A je tu i místní mafie, které úřady pravidelně kladou za vinu, že potají braní jakémukoliv řešení krize, aby si ohlídala své pochybné kšefty s odpadem.

Ze slibu vyřešit krize udělal Berlusconi jeden z hlavních bodů své kampaně. To mu dovolilo porazit levici v dubnových volbách. Na příští středu svolal první zasedání své čtvrté vlády právě do Neapole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám