Hlavní obsah

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

– Berlín • Aktualizováno
Novinky, ČTK, mso, jem

Při otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného byla nade vši pochybnost použita nervově paralytická látka skupiny novičok. Oznámil to ve středu mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj

Článek

"Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vši pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok," uvedl Seibert.

Navalnyj se léčí v berlínské klinice Charité, kam byl minulý měsíc v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska.

"Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události," sdělila německá vláda.

Navalnyj je v bezvědomí, letadlo s ním muselo nouzově přistát. Otrávili ho, míní mluvčí

Evropa

Kabinet rovněž oznámil, že německé ministerstvo zahraničí o výsledku laboratorních testů vyrozumí ruského velvyslance a že věc i další postup projedná s partnery v Evropské unii a NATO. Poradit se chce o "odpovídající společné reakci". Německá vláda se hodlá obrátit také na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova Kreml informaci o otravě Navalného z Německa nedostal. Ruští vyšetřovatelé stopy po otravě nenašli, napsal TASS.

Sovětská bojová látka

Novičok je skupina bojových nervově paralytických chemických látek, které byly za studené války vyvíjeny v Sovětském svazu. Odborníci tvrdí, že tekutina novičoku o objemu sněhové vločky stačí k zabití člověka během několika minut. Vystopovat tak malé množství jedovaté látky je velmi obtížné.

Novičok rozhádal své „otce”

Zahraniční

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl v polovině srpna hospitalizován poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl v bezvědomí převezen do tamní nemocnice.

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Evropa

Podle Navalného mluvčí byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice původně uvedli, že v jeho těle nenašli žádné stopy jedu.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj byl podle jeho mluvčí otráven jedem v čaji

Němci nabídli, že se o vůdce ruské opozice postarají v berlínské nemocnici Charité a převzali ho do péče.

Navalnyj patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady v období let 2012 až 2014 bylo politicky motivované.

Otravy, záhadná úmrtí. Kritiků Kremlu v ohrožení života přibývá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám