Hlavní obsah

NATO: Žádné stahování ruských vojáků od ukrajinské hranice nevidíme

Soluň

Severoatlantická aliance vítá ohlášené stažení ruských jednotek z Rostovské oblasti u hranic s Ukrajinou, zatím ale žádné velké přesuny vojsk nepozoruje. Ve středu to řekl velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove. Dodal, že je důležité, aby Západ pochopil chování Ruska, které se může cítit ohrožené.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove

Článek

„Přivítali bychom stažení jednotek od hranice a netrpělivě pozorujeme, co se děje. Zatím velké přesuny nevidíme. Budeme sledovat, jestli bude slib splněn,“ řekl Breedlove agentuře AP.

Podle Breedlova je pro Západ důležité pochopit kroky Ruska na Ukrajině. „Musíme porozumět tomu, že pan (ruský prezident Vladimir) Putin mohl cítit ohrožení podél hranice Ukrajiny přiklánějící se k Západu – k Evropské unii a alianci NATO,“ uvedl americký generál.

Dodal ještě, že Moskva si chce udržet vliv na východní Ukrajině, protože je tento region ekonomicky důležitý.

Kancelář ruského prezidenta ohlásila v sobotu návrat 17 600 vojáků převážně z Rostova na Donu a okolí na domovské základny.

Přesuny a přísuny

Rusové opakovaně ohlásili vojenské cvičení u hranic s Ukrajinou a následné stahování jednotek. NATO na jaře uvádělo, že Rusko má u ukrajinské hranice 40 000 vojáků. Když pak Putin v květnu oznámil jejich stažení, NATO to nepotvrdilo a naopak v srpnu uvedlo, že Rusové svoji přítomnosti v oblasti posílili.

Podle ukrajinské vlády bojují ruští vojáci na východě Ukrajiny. Hranici mohou překračovat volně, protože ji kontrolují proruští separatisté. Moskva nařčení odmítá.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Breedlove se k tomu nevyjádřil, řekl ale: „Podívejme se jen na možnosti a kapacity. Na ukrajinské hranici je pořád velmi, velmi velká a mocná síla. Než abychom hádali, co je úmyslem, řekněme jenom, že pan Putin si na této hranici udržuje schopnost proniknout na východní Ukrajinu v případě, že se pro to rozhodne.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám