Hlavní obsah

NATO posílí obranu Pobaltí a Polska, upozorňuje i na vliv Číny

Londýn

Severoatlantická aliance se shodla na plánu posil pro Pobaltí a Polsko, oznámil ve středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Překvapením byl postoj Turecka, které odstoupilo od svých požadavků. Ankara plán dosud blokovala a chtěla, aby aliance výměnou za tureckou podporu uznala jako teroristické ty skupiny, proti nimž Turci bojují v Sýrii. To se nestalo. Summit upozornil také na rostoucí vliv Číny.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Představitelé států NATO na summitu v Londýně

Článek

„Nikdo po nás za to nic nechtěl. Poděkovali jsme všichni (tureckému) prezidentovi Erdoganovi za solidaritu,“ řekl litevský prezident Gitanas Nauséda. Názor na označení kurdských sil v Sýrii je mezi členy NATO rozdílný.

V závěrečném komuniké po summitu je Severoatlantická aliance navzdory napětí, které summit provázelo, označena za „nejúspěšnější alianci v dějinách“.

Míří na mě kamery, tak vyrážím rychlými kroky, povídal si Zeman po setkání s Alžbětou II.

Evropa

Stoltenberg tvrdil, že neshody v alianci nejsou nic neobvyklého a existovaly od vzniku NATO. „Samozřejmě, že máme neshody, cokoli jiného by bylo divné,” řekl Stoltenberg. „V NATO existovaly neshody po celou dobu jeho existence,“ dodal.

Připomněl v této souvislosti spory mezi členy bloku kolem invaze do Iráku v roce 2003, kterou vedli Američané.

Trump odjel dřív

Neshody ovšem vyhřezly, když svou účast na závěrečné tiskové konferenci zrušil americký prezident Donald Trump. „Až skončí schůzky, odletím zpět do Washingtonu. Tiskovou konferenci na závěr jednání NATO neuspořádáme, protože v posledních dvou dnech jich bylo tolik. Šťastnou cestu všem,“ napsal prezident na Twitteru.

Foto: Yves Herman, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Narážel tak na to, že po úterním setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uspořádal spontánně tiskovku, která trvala 50 minut.

Server Politico napsal, že Trump zrušil setkání s novináři po vyostřených slovních přestřelkách s ostatními účastníky summitu. Podle serveru Focus mělo šéfa Bílého domu naštvat video z recepce v Buckinghamském paláci, na němž jsou zachyceni kanadský premiér Justin Trudeau, britský ministerský předseda Boris Johnson a francouzský prezident Macron, kteří o Trumpovi „urážlivě hovořili”.

Foto: Pool, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau, britský ministerský předseda Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron na recepci v Buckinghamském paláci

Trudeau má dvě tváře a je „falešný,“ řekl Trump na schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a naznačil, že zruší závěrečnou tiskovku.

V deklaraci po skončení summitu nicméně prezidenti a premiéři zemí NATO zdůraznili solidaritu a spojenectví a připomněli článek pět Washingtonské smlouvy, podle které je útok na jednu členskou zemi útokem na všechny. Země se v závěrečném dokumentu hlásí také k plánu zvyšování obranných investic.

NATO se chystá označit Čínu za hrozbu

Evropa

Podporu aliance vyjádřila nastolení dlouhodobé bezpečnosti a stability v Afghánistánu či spolupráci NATO a Evropské unie. Mezi novými členy přivítala Severní Makedonii. Deklarace zmiňuje také význam zajištění bezpečných komunikačních sítí, včetně sítí páté generace (5G) a označuje vesmír za operační prostor. Summit také uvedl, že rostoucí vliv Číny ve světě skýtá příležitosti i výzvy.

Reklama

Související články

Trump se před summitem NATO pustil do Macrona

Americký prezident Donald Trump v úterý, tedy den před zahájením summitu NATO v Londýně, odmítl jako urážlivé vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela...

Výběr článků

Načítám