Hlavní obsah

Nápad 10letého chlapce zachránil desítky uvíznutých aut

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sesuv půdy, k němuž došlo na Štědrý den v anglické obci Calstock, strhl část svahu i se silnicí a uvěznil ve slepé ulici asi 40 aut. Nebylo je jak dostat pryč, z jedné strany totiž teče řeka a na té druhé je hustý les. Jejich majitelé se tak začali smiřovat s tím, že se bez nich budou muset několik měsíců obejít. Pak se ale na scéně objevil 10letý Charlie Southcott a problém během chvilky vyřešil.

BEZ KOMENTÁŘE: Britští vojáci převážejí uvíznuté automobily

 
Článek

Charlie se totiž před Vánoci potkal s komodorem Graemem Littlem, který velí námořní základně Devonport v nedalekém Plymouthu, na níž pracuje jeho otec. Chlapec a jeho rodiče si s velitelem asi 15 minut povídali a Charlie nakonec dostal komodorovu vizitku.

Brzy vypustil z hlavy, že ji má, ale 26. prosince, když si v Calstocku na veřejné schůzi lámali hlavu s tím, jak naložit s krizovou situací, si na ni zase vzpomněl. Přišel proto s matkou na zasedání a jedné z radních vizitku předal. Řekl jí, ať komodorovi zavolá a zeptá se, jestli by nemohli k vyproštění aut použít jeho lodě.

Komodor souhlasil

„Říkal jsem si, že by mohlo fungovat, když by naložili auta na lodě a svezli je dolů po řece. Lodě tu jezdí, vídávám je tu často, a námořní základna je blízko, tak jsem si myslel, že by bylo dobré, kdyby nám pomohli,“ citoval Charlieho server listu Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Southcott

„Vyrušila jsem komodora při jeho vánoční procházce a zeptala se ho, jestli by nám nemohl pomoct. A on řekl, že si myslí, že jeho chlapci by mohli,“ řekla pro BBC News radní Dorothy Kirková.

Zachránili všechna auta

Záchrannou operací se pak ještě zabýval britský vládní výbor pro mimořádné události a nakonec ji schválil. Tento týden tak na řeku Tamar vjela vyloďovací plavidla s mělkým ponorem a jedno po druhém auta odvezla. Jejich majitelé si je přebrali o pár kilometrů níž po proudu na místě vhodném pro vyložení vozidel.

„Jsme vycvičeni, abychom tohle dělali po celém světě. Většinou to ale není takhle za rohem. Pomoc při katastrofách je jednou z věcí, ve které je Královské námořnictvo opravdu dobré, obvykle to ale je po hurikánech a ne po sesuvech půdy,“ okomentoval záchrannou akcí její velitel plukovník Garth Manger.

Reklama

Výběr článků

Načítám