Hlavní obsah

Námitky hasičů nikdo neřešil. Před výbuchem v Prešově se dělaly stavební úpravy

– Prešov
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

V roce 2017 hasičský sbor nesouhlasil s plánovanými úpravami v paneláku na Mukačevské ulici v Prešově, kde došlo v pátek k výbuchu plynu. Ty se stejně uskutečňovaly a výhrady hasičů nebyly zohledněny. V sobotu to řekl ředitel prešovských hasičů Ján Goliaš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na vyhořelý panelák v Prešově ze sobotního dopoledneVideo: AP

 
Článek

V pátek došlo ve dvanáctipodlažním paneláku k výbuchu plynu, který má zatím sedm obětí. „Řeknu to natvrdo, s předělávkou a stavebními úpravami tohoto celého bytového domu hasiči nesouhlasili. Byly tam porušeny některé předpisy. To mohlo způsobit pád schodiště, kvůli čemuž jsme nemohli evakuovat vnitřek. Byla to svévole majitelů bytového domu,“ řekl Goliaš.

Radovan Bránik, který vede organizaci Modrý anjel, jež pomáhá přímo postiženým, uvedl na Facebooku: „Velitel zásahu ukázal na zasedání městského krizového výboru negativní revizní dokument z roku 2017, ze kterého vyplynulo, že více stavebních a technických řešení bylo v rozporu s bezpečnostními předpisy – včetně odvětrávání, a přístupu k evakuačnímu schodišti a ke stavu šachet.“

Kamera zachytila explozi paneláku v Prešově

Evropa

Navzdory výhradám nebyly provedeny v domě patřičné úpravy. „Spor hasičů s vlastníky budovy trval více než dva roky,“ dodal Bránik.

V domě byla podle serveru Korzár nově zřízená plynová kotelna.

Problém s předělávkou rozvodů?

Příčina výbuchu mohla být právě v předělávce rozvodů plynu, proražení potrubí a následného stoupání plynu do vyšších podlaží bytovky, kde se plyn nahromadil ve větším množství. Důvodem mohlo být, že nefungovalo odvětrávání.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

Ředitel hasičů potvrdil, že hasiči našli v pátek pět mrtvých, šestou oběť v sobotu ráno a pak vyprošťovali tělo staršího pána. Poslední oběti byly z 10. a 11. patra.

Hasiči v sobotu odpoledne oznámili, že prohledali všechna podlaží paneláku a nenašli žádné další oběti. Slovenská policie přitom potvrdila, že poslední nezvěstná osoba by se měla nacházet ve 12. patře. „Hasiči tuto osobu zatím nenašli. Dvanácté podlaží bylo nejvíc zasaženo detonací a následným intenzivním požárem. Celkově se předpokládá, že počet obětí na místě neštěstí je osm, ale potvrzených a nalezených je stále sedm,“ uvedla policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamera zachytila explozi paneláku v Prešově

Počet obětí požáru paneláku v Prešově stoupl na sedm, uvedl mluvčí hasičů. Po jednom pohřešovaném se dále pátrá. Původně bylo pohřešováno šest osob. Slovenští...

Výběr článků

Načítám