Hlavní obsah

Gynekoložku a náměstkyni francouzského ministra podezřívají ze znásilnění

Paříž

Pařížské státní zastupitelství ve středu zahájilo vyšetřování ve dvou případech podezření ze znásilnění, kterých se údajně dopustila francouzská náměstkyně ministerstva vnitra a bývalá europoslankyně frakce Renew Europe Chrysoula Zacharopoulouová. Ministerstvo zatím neodpovědělo agentuře Reuters na žádost o vyjádření.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Chrysoula Zacharopoulouová

Článek

Dvě trestní oznámení na Zacharopoulouovou obdrželo státní zastupitelství v květnu a vztahují se k době, kdy náměstkyně pracovala jako gynekoložka. Francouzská média uvádějí, že stížnosti se týkají její profesní činnosti.

Podezření zvyšuje tlak na vládu premiérky Élisabeth Borneové, respektive francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jehož strana v nedělních parlamentních volbách ztratila v parlamentu většinu.

Další ministr měl znásilnit třikrát

Další z nových ministrů a rovněž bývalý europoslanec Damien Abad čelí podezření ze znásilnění tří žen. Abad obvinění odmítl a řekl, že nemá v úmyslu z vlády odstoupit. Prezident Macron na začátku měsíce uvedl, že Abad má „jako každý jiný občan nárok na presumpci neviny“, a sám Abad prohlásil, že nechá rozhodnout voliče v parlamentních volbách, zda ho stále ve vládě chtějí.

Ve svém volebním obvodu Ain získal v neděli Abad 57,86 procenta hlasů a byl znovu zvolen do Národního shromáždění.

Reklama

Výběr článků

Načítám