Hlavní obsah

Nakažený se zotavil díky krevní plazmě uzdravených

– Řím
Právo, znk

V italském městě Mantova se z nákazy koronavirem zotavil 43letý pacient, a to díky krevní plazmě darované již uzdravenými lidmi.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Diegovi, který bydlí s rodinou v Bergamu, začalo být špatně ke konci března: měl vysokou horečku a cítil se vyčerpaný. Zavolal proto lékaři, který mu řekl, že by se mohlo jednat o covid-19, ale vzhledem k jeho mladému věku se může léčit doma - paralenem a antibiotiky.

Po dvou dnech horečka ustoupila. Jeho stav se neustále zlepšoval
matka uzdraveného muže

Po bezmála dvou týdnech se ale Diegův stav zhoršil natolik, že jeho rodina musela zavolat sanitku, která ho převezla do nemocnice v Mantově. Byl ve vážném stavu a z pohotovosti putoval rovnou na jednotku intenzivní péče, kde zjistili, že virus mu poškodil tři čtvrtiny jedné plíce.

Zabraly protilátky

Lékaři se proto u něj se souhlasem rodičů rozhodli provést experimentální transfúzi krve již uzdravených pacientů, přesněji řečeno jejich krevní plazmy, která je bohatá na protilátky proti koronaviru. Po dvou dnech horečka ustoupila. „Jeho stav se neustále zlepšoval, dokud nebyl test negativní,“ prozradila jeho matka. Nyní je její syn v rekonvalescenci, podotkl list Il Fatto Quotidiano.

Česko má 143 uzdravených za den, celkem už 819

Koronavirus

„V současnosti je (krevní plazma) jedinou specifickou terapií, kterou máme k dispozici. Tento způsob léčby byl použit i při předešlých epidemiích, SARS a MERS, a výsledky byly výborné,“ zdůraznil Massimo Franchini, primář oddělení imunologie a transfúzí nemocnice v Mantově.

Reklama

Výběr článků

Načítám