Hlavní obsah

Demonstranti v Bělorusku objímají ozbrojené policisty, někteří odkládají štíty

Minsk
Aktualizováno

V Bělorusku pokračují masivní protesty proti výsledkům podle kritiků zmanipulovaných nedělních prezidentských voleb. Tisíce demonstrantů v centru Minsku se domáhají přepočítání hlasů a odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka. Podle agentury TASS na místo přijela dlouhá vojenská kolona s vězeňskými vozy. Agentura uvedla, že mnozí z přítomných policistů na výraz solidarity s demonstranty odložili štíty.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrantka objímá jednoho za zasahujících policistů

Článek

Agentury vydávají fotografie dívek, které objímají jednotlivé policisty, kteří stojí před davem. Za štíty a do rukou jim dávají květiny.

Lukašenko zopakoval, že demonstrace organizují lidé z ciziny. V prvých řadách jdou lidé s kriminální minulostí, s obyčejnou kriminální minulostí," prohlásil Lukašenko během bezpečnostní porady podle státní agentury Belta.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Dva z demonstrantů objímají policisty, kteří střeží sídlo vlády před davem.

"Chcete, abych seděl a čekal, až Minsk obrátí vzhůru nohama? To bychom pak už situaci nedokázali stabilizovat. Proto se vzpamatujte, vezměte rozum do hrsti a uklidněte se. A nechte nás nastolit pořádek a vypořádat se s těmi (organizátory protestů), kteří sem přijeli (z ciziny)," apeloval na spoluobčany.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti před sídlem vlády na náměstí Nezávislosti

Právě policejní brutalita podle nezávislých médií pobouřila zaměstnance velkých podniků v zemi. "Mlátí naše děti, naše vnuky," citoval server Tut.by jednoho z dělníků.

Do protestu se už podle ruských tiskových agentur zapojili stávkující dělníci z Minského traktorového závodu MTZ, jednoho z největších podniků v zemi, které se pokoušel uklidnit premiér Raman Halaučanka.

Žiju a neutekl jsem. A vy se vraťte do práce, vzkázal Bělorusům Lukašenko

Evropa

Z podniku nicméně podle agentury Interfax vyšla kolona asi 3000 dělníků s transparentem "Nejsme ovce, nejsme dobytek, ale dělníci MTZ. Není nás 20 lidí, ale 16 000!" O revoltujících dvou desítkách pracovníků podniku se dříve pohrdavě zmínil Lukašenko.

Týden demonstrací

Bělorusové demonstrují od nedělního večera. Do ulic vyšli poté, co volební komise označila se ziskem více než 80 procent odevzdaných hlasů za jasného vítěze neděleních prezidentských voleb pošesté v řadě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

Evropa

Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská však výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Svlékání do naha, bití a vyhrožování znásilněním. Lukašenkův režim si vynucuje poslušnost

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám