Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se dále bojuje, armáda hlásí další padlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Potyčky na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními vojsky neustávají, do bojů se opět zapojily i těžké zbraně. Ani jedna strana však nehlásí zvrat v situaci. Vládní jednotky přišly o dalších pět vojáků.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinský voják v Luhanské oblasti

Článek

"Situace zůstává napjatou. Během uplynulých 24 hodin teroristé ostřelovali pozice našich sil ve 103 případech," uvedlo armádní velení.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko upřesnil, že v bojích během uplynulých 24 hodin padlo pět ukrajinských vojáků, dalších 29 utrpělo zranění.

Separatisté prý do bojů nasadili kromě ručních zbraní i dělostřelectvo, minomety, raketomety a tanky. Válčilo se u strategicky situovaného města Debalceva i na přístupech k důležitému přístavu Mariupol.

„Příslušníci ozbrojených sil ale pevně stojí na svých pozicích a útoky odrážejí,“ zdůraznilo armádní komuniké, aniž se zmínilo o případných ztrátách.

Ukrajinci prchají před boji do RuskaVideo: Novinky/Reuters

Naopak podle jednoho z velitelů doněckých separatistů Eduarda Basurina se rebelům podařilo „plně ovládnout“ důležitou silnici mezi Debalcevem a městem Artemivsk, kterou armáda používala k zásobování svých jednotek.

Týž úspěch ale Basurin ohlásil už ve středu.

Ve čtvrtek rovněž ujistil, že povstalecká domobrana a lidové milice úspěšně odrazily všechny ukrajinské útoky, a to včetně tankového útoku u Doněcku. „Protivník byl vržen zpět na výchozí pozice,“ řekl podle serveru Novorossija a dodal, že povstalci pronikli až k výšinám u městečka Mykolajivka, ležícího asi 40 kilometrů jižně od Doněcku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské složky odpálily v Luhanské oblasti železniční trať využívanou proruskými rebelyVideo: Reuters

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám