Hlavní obsah

Na území Abcházie bude ruská základna

Moskva

Rusko a Abcházie ve středu podepsaly dohodu o využití ruské vojenské základny v separatistické oblasti odtržené od Gruzie. Dohoda má platit 49 let s možností automatického prodlužování o další období po 15 letech.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Prezidenti Abcházie a Ruska Sergej Bagapš a Dmitrij Medvěděv v Moskvě

Článek

Dohoda o rozmístění ruských vojsk v Abcházii byla oficiálně uzavřena loni v září. Během středečních jednání prezidentů obou zemí Dmitrije Medvěděva a Sergeje Bagapše následoval podpis ministrů obrany pod dohodou o ruské základně se štábem v Gudautě. [celá zpráva]

Podle ruských zdrojů má být na základně 1700 vojáků, podle jiných zdrojů má Rusko v oblasti více než 3000 vojáků.

Rusko uznalo nezávislost Abcházie po předloňské krátké válce s Gruzií o další gruzínskou separatistickou provincii, Jižní Osetii. [celá zpráva]

Moskvu zatím následovala jen Venezuela, Nikaragua a tichomořský ministát Nauru, a to výměnou za dodávky ruských zbraní a ruskou finanční pomoc.

Medvěděv: Saakašvili je "persona non grata"

Tbilisi označuje ruskou vojenskou přítomnost v obou odštěpeneckých provinciích za okupaci pětiny gruzínského území.

Rusko bylo v regionu vojensky přítomno ještě před konfliktem s Gruzií, ale tehdy tam ruské jednotky působily jako mírové síly oddělující Gruzínce od separatistů.

Medvěděv ve středu rovněž vyjádřil přesvědčení, že Rusko a Gruzie se dříve či později vrátí k normálním vztahům, nestane se tak však za nynějšího režimu v Tbilisi. "S nynějším gruzínským prezidentem (Michailem Saakašvilim) nic společného mít nebudu. Pro Rusko je to persona non grata," prohlásil Medvěděv.

Reklama

Výběr článků

Načítám