Hlavní obsah

Na Ukrajině začala výměna válečných zajatců

– Kyjev/Minsk • Aktualizováno

Přes 370 válečných zajatců z řad proruských povstalců a ukrajinské armády by se mělo zapojit do probíhající výměny, která začala na neutrální půdě na východě Ukrajiny. 150 zajatců má být z ukrajinských ozbrojených sil, 222 lidí pak vrátí ukrajinská strana. Uvedly to ruské agentury Interfax a RIA Novosti.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci nedaleko vesnice Debalceve poblíž Doněcku. Ilustrační snímek

Článek

Výměna zajatců se měla uskutečnit už počátkem týdne. Její zpoždění přitom vedlo i k odkladu dalšího kola jednání o urovnání ukrajinské krize, které se mělo v pátek konat v Minsku, ale nakonec bylo odloženo na neurčito, upozornila agentura AP. [celá zpráva]

První kolo rozhovorů mezi zástupci proruských separatistů a vlády v Kyjevě proběhlo ve středu. Jeho jediným výsledkem byla právě dohoda o výměně zajatců. [celá zpráva]

O dalších případných výsledcích existují zatím jen sporé informace.

Rozhovorů se zúčastnili i zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Očekávalo se, že kontaktní skupina potvrdí příměří na Donbasu platné od 9. prosince a dojedná také stažení těžkých zbraní z linie fronty.

Generál Oleksandr Rozmaznin z generálního štábu ukrajinské armády podle čtvrtečních zpráv řekl, že stahování těžkých zbraní mělo začít po 26. prosinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám