Hlavní obsah

Na Ukrajině uzavřeli tři letiště

– Kyjev/Moskva

Tři letiště jsou od sobotního rána uzavřena na východě Ukrajiny. Nesmí se používat letiště v Charkově, Dněpropetrovsku a v Záporoží. Oznámil to ředitel státní letecké služby Denys Antonjuk. Střety na východě Ukrajiny přitom slábnou, za posledních 24 hodin si nevyžádaly život žádného ukrajinského vojáka. OSN uvedla, že od úterního vyhlášení příměří nepřišel o život žádný civilista.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Z charkovského letiště se odvážely i ostatky obětí ze sestřeleného Boeingu 777.

Článek

Antonjuk neuvedl důvod zákazu letů, jen řekl, že to udělal z bezpečnostních důvodů. Mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko agentuře Interfax-Ukrajina řekl: „Příčinu zastavení letů zatím neznáme.“

Separatisté na východě Ukrajině za posledních 24 hodin jedenáctkrát ostřelovali pozice ukrajinských sil a narušili tak příměří. V sobotu to uvedlo velení protiteroristické operace ATO s tím, že ukrajinské síly nereagovaly: „Bandité ostřelovali pozice sil ATO z raketometů, minometů, dělostřeleckých a střelných zbraní v místech obcí Frunze, Doněckyj, Ščastě, Stanicja Luhanska, Staromychajlivka, Nikišyno a Pavlolil.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Čtyřikrát podle ATO ostřelovali přímo obce s cílem diskreditovat ukrajinské síly.  U doněckého letiště po noční palbě zavládl ráno klid.

Rusko hrozí odvetou za případné další sankce

Pokud Spojené státy přijmou kvůli krizi na Ukrajině nové sankce proti Rusku, podnikne Moskva odvetné kroky, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily zákon o podpoře svobody na Ukrajině, který kritizuje ruský tlak na Kyjev, otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření protiruských sankcí. Aby zákon začal platit, musí ho ještě podepsat americký prezident Barack Obama.

Zákon navrhuje rozšířit stávající protiruské sankce na osoby a firmy, které provokují nestabilitu na Ukrajině, v Moldavsku, Gruzii a v Sýrii. V případě výpadků v dodávkách ruského zemního plynu členským státům NATO se má na sankčním seznamu ocitnout i Gazprom.

”Zcela jistě to nebudeme moci nechat bez odpovědi,” citovala Rjabkova agentura Interfax.

Reklama

Výběr článků

Načítám