Hlavní obsah

Na Ukrajině se znovu rozhořely boje. V Donbasu padlo sedm vojáků za jediný den

– Kyjev

Ve východoukrajinském Donbasu zahynulo v důsledku povstaleckého ostřelování za jediný den sedm ukrajinských vojáků. Oznámil to v úterý Kyjevě šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov. Je to podle něj nejhorší denní bilance za poslední rok. Doněčtí separatisté zase tvrdí, že během posledních 24 hodin ukrajinské vládní síly ostřelovaly jejich pozice v 585 případech. S odkazem na operační velitelství v Doněcku to napsal web DNR News.

Foto: Reuters

Příslušníci praporu Donbas si prohlížejí své vozidlo zničené palbou separatistů v Ilovajsku. Ilustrační foto

Článek

Mimořádně těžké ztráty utrpěla podle Turčynova ukrajinská armáda po celé linii příměří. Z odpovědnosti za útoky povstalců obvinil Moskvu.

„Odpovědnost za tyto krvavé provokace nese vojenskopolitické vedení ruské federace, které neustále systematicky torpéduje mírový proces konfliktu a osvobození okupovaných oblastí,“ uvedl Turčinov.

Takto intenzivní boje Donbas nepamatuje měsíce. Představitel operačního velení neuznané Doněcké lidové republiky Eduar Basurin řekl, že při ukrajinské palbě bylo  zasaženo dvanáct obytných domů, školka, zdravotní středisko a chrám. „Následkem ostřelování byli zraněni dva civilisté a 15 budov utrpělo značné škody.”

Foto: Reuters

Příslušník Pravého sektoru střežící důl Butovka

Zakázané zbraně

Palba proti ukrajinským pozicím je podle Turčynova vedena s použitím zakázané těžké výzbroje a je vedena z obytných čtvrtí měst v povstalecké zóně. Těžké zbraně protivníka se soustřeďují u linie fronty a stále častěji dochází k využívání ruských bezpilotních aparátů – jak výzvědných, tak i útočných, řekl dále ukrajinský činitel.

Rusko podíl svých vojáků na operacích v Donbasu opakovaně popírá.

Povstalci mlčí

Informace povstalců se o vysokých ukrajinských ztrátách nezmiňují. Vzbouřenecká agentura DAN uvedla, že v obci Oleksandrivka na okraji Doněcka ukrajinská palba poničila dva obytné domy a zranila jednoho člověka.

Detaily o údajných ukrajinských útocích na doněcká předměstí Oleksandrivka a Staromychajlivka prý povstalci předali evropské pozorovatelské misi.

Telefonát mocných

Zostření situace na východě Ukrajiny je ohlášeno krátce po telefonátu nejvyšších představitelů Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie, jehož hlavním obsahem bylo ukončení donbaské krize.

Všichni účastníci telefonické konference se vyslovili pro respektování minských mírových dohod a pro bezpodmínečné dodržování klidu zbraní, na němž se znepřátelené strany dohodly už čtyřikrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám