Hlavní obsah

Na Ukrajině padl rekord onemocnění spalničkami, 16 lidí zemřelo

Kyjev

Více než 54 tisíc případů spalniček, včetně 16 smrtelných, zaznamenala Ukrajina v loňském roce, což představuje rekord v Evropě. S odvoláním na ukrajinské a mezinárodní zdravotní úřady to napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Nemocný postižený spalničkami. Ilustrační foto

Článek

„Ukrajina je na první příčce v Evropě v počtu případů spalniček,“ uvedlo zastoupení Světové zdravotnické organizace (WHO) v Kyjevě. Dodala, že vzestup případů spalniček zaznamenalo více evropských zemí. Zmíněných počet případů představuje podle WHO i ukrajinský rekord od dosažení nezávislosti v roce 1991.

Současná epidemie vysoce nakažlivých spalniček na Ukrajině propukla již v roce 2017 a podle expertů souvisí s nízkým pokrytím populace očkováním. Podle ministerstva zdravotnictví loni onemocnělo celkem 54 480 lidí, z toho 34 280 nezletilých. Nemoci podlehlo 16 lidí, včetně 12 nezletilých.

Nejvíce postižená je Lvovská oblast na západě země, s 11 tisíci případy. Mezi nimi je 7000 nemocných, kteří nebyli očkováni, zbývající podle Suprunové dostali jen jednu vakcínu místo dvou. Úřady ve snaze snížit nebezpečí nákazy dál vyzývají obyvatelstvo, aby se nechalo očkovat.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení - horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se pak objeví bělavé tečky se zarudlým okolím a po několika dnech červená vyrážka na těle. Až u třetiny případů se podle zdravotníků mohou objevit i život ohrožující komplikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám