Hlavní obsah

Na terminálu letiště Heathrow trvale žije 30 bezdomovců

Novinky, jky

Je to trochu jako z filmového snímku Terminál, jen o mnoho méně dobrodružné a bohužel zcela opravdové. Na terminálu 5 londýnského letiště Heathrow žije 30 osob bez přístřeší. Jde povětšinou o osoby, jejichž imigrační status jim nedává právo na státní podporu. Deportace jim vzhledem ke koronaviru nehrozí a personál letiště je k nim shovívavý.

Foto: Profimedia.cz

Terminál 5 londýnského letiště Heathrow

Článek

Zhruba 30 osob bez přístřeší pospává na letišti uvnitř pátého terminálu. Na nouzové ubytování během koronavirové pandemie ze zákona nárok nemají, a tak jim nic jiného nezbývá. Počet bezdomovců se na letišti od října loňského roku zdvojnásobil a přímo to souvisí s probíhající pandemií.

Čtyřicátnice ze západní Afriky je jednou z dlouhodobých obyvatel letiště. Pro britský deník Guardian uvedla, že radnice nechtěla jejich situaci řešit. Ona sama začala spát na letišti už v říjnu, když přišla o bydlení. Říká, že lidé žijící na letišti jsou směska britských občanů a migrantů. Personál letiště je k nim prý milý, pokud se chovají dobře.

Radnici by pomoc nikdo neproplatil

Dopis místní radní Fran Beasleyové však dává najevo, že má radnice za to, že maximálně pomohla všem místním bezdomovcům tak, jak bylo třeba. Situace je však prý taková, že kdyby radnice pomáhaly lidem, kteří nemohou aktuálně pobírat žádné dávky, bude nakonec hrazení všech účtů za poskytnutou pomoc právě na dané radnici.

Z nastalé situace tak radnice viní vládu, která během pandemie není ochotná systém dávek uvolnit tak, aby se něco takového nedělo. Lidé tak musí spát na letišti i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám