Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi bývalého státního úředníka, nakupoval předražené testy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Národní kriminální agentura slovenské policie zasahovala v úterý v domě bývalého šéfa státních hmotných rezerv Kajetána Kičury, který měl nakupovat předražené testy na koronavirus. Denník N v této souvislosti napsal, že úřad speciální prokuratury vydal souhlas se zadržením Kičury, a televize TA3 uvedla, že policie ho odvedla v poutech.

Foto: Polícia SR

Zásah slovenské policie v domě bývalého šéfa státních hmotných rezerv Kajetána Kičury

Článek

Policie na sociální síti informovala o akci s krycím názvem Rezervy a o zajišťovacích úkonech vykonaných v Žilinském a Banskobystrickém kraji v souvislosti s korupční trestnou činností z prostředí správy státních hmotných rezerv.

„Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování není možné v této chvíli poskytnout bližší informace,“ uvedla policie.

Můj první skalp

Kičura, který stál v čele úřadu osm let, byl první státní úředník, kterého nová vláda premiéra Igora Matoviče odvolala z funkce. Matovič v úterý přispěchal se statusem na sociální síti s názvem Můj první skalp-Kajetán. Předseda vlády připomněl, že hned po jmenování strávil den ve státních hmotných rezervách.

„Jistý pan Kajetán se mě snažil opít rohlíkem, tak jsem ho v závěru návštěvy dal dolů z funkce. Teď čtu, že na Ficova a Pelleho (označení expremiéra Pellegriniho - pozn. redakce) osobního přítele Kajetána nedolehl jen můj hněv, ale také ruka zákona,“ napsal Matovič.

„Kičuru dosadil do hmotných rezerv expremiér Robert Fico, kterého Kičura označuje za osobního přítele,“ uvedl deník Sme.

Foto: Polícia SR

Zásah slovenské policie v domě bývalého šéfa státních hmotných rezerv Kajetána Kičury

Deník Sme v této souvislosti poznamenal, že úřad pod vedením Kičury nakoupil 200 tisíc méně kvalitních rychlotestů na nový koronavirus za 6 milionů eur (164 milionů korun), což je 15krát víc, než za ně zaplatila Čína.

Kičura tvrdil, že jeho úřad se domníval, že za zmíněnou částku koupil čtyři miliony testů. Úřad nakupoval rovněž předražené roušky a respirátory.

Slovenská média připomínají, že si tehdy dvacetiletý Kičurův syn koupil dva byty v centru Bratislavy dohromady za 200 tisíc eur (5,5 milionu korun), což je neobvykle výhodná cena.

Reklama

Výběr článků

Načítám