Hlavní obsah

Na Slovensku vězní teroristu z al-Kajdy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V bratislavském Justičním paláci vězní 37letého Alžírana Mustafu Labsího, který absolvoval výcvik v Afghánistánu a má kontakty na teroristickou síť al-Kajda. Zadržen byl loni. Jak napsal deník Nový čas, muž figuruje na seznamu mezinárodně hledaných teroristů.

Článek

Na Slovensko Labsí přijel v dubnu 2006 a byl zadržen jako nelegální imigrant. Umístili ho do uprchlického tábora v jihoslovenském městě Medveďovo. Na Slovensku má údajně manželku a syna, kteří mají slovenské občanství. Na Labsího vydalo mezinárodní zatykač Alžírsko, které rovněž požádalo o jeho vydání. Labsí je členem alžírské teroristické skupiny islámských radikálů GSPC (Salafistická skupina pro kázání a boj), která se letos označila za africkou odnož sítě al-Kajda.

V minulosti Labsí seděl ve vězení ve Velké Británii a ve Francii za přípravu teroristických útoků. Později ho Slovensko jako nelegálního migranta vrátilo do Rakouska, avšak letos v dubnu ho rakouské úřady na základě mezinárodních dohod vrátily zpět na Slovensko.

Labsí se v minulosti na Slovensku údajně kontaktoval s Rabahem Kadrim, kterého v roce 2002 jako teroristu zatkla britská policie okamžitě po příletu z Bratislavy do Londýna. Mluvčí slovenské policie Martin Korch ani Slovenská informační služba se k případu hledaného teroristy nevyjadřuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám