Hlavní obsah

Na Slovensku přibývá útoků na muslimky, přiznalo ministerstvo

Právo, ivi, Bratislava
Bratislava

Na Slovensku přibývá útoků na muslimky. Ve středu to ve svém prohlášení konstatovalo slovenské ministerstvo vnitra. Resort v této souvislosti odsoudil opakované útoky na Somálku žijící v zemi od roku 2013 na základě řádně uděleného humanitárního azylu.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Případy slovních a fyzických útoků na adresu muslimských žen se začaly ve Slovenské republice vyskytovat čím dál častěji. Ministerstvo vnitra považuje jakoukoli rasovou a náboženskou nesnášenlivost za neakceptovatelnou. Současně projevuje lítost nad tím, že zranitelné osoby, kterým poskytla Slovenská republika útočiště před násilím, jsou nadále na našem území ohrožovány," napsal úřad.

Čtyřiadvacetiletá Khadra Abdileová původem ze Somálska se podle serveru deníku Sme za poslední rok a půl stala terčem útoku celkem šestkrát. Útočníkům většinou vadí její barva pleti a šátek, který nosí na hlavě. Napadají ji slovně i fyzicky.

Naposledy na ni v tramvaji zaútočil muž, který se jí snažil strhnout šátek, pak ji jím škrtil, poté ji udeřil a vyrazil zub. „Nadával mi kvůli barvě pleti,“ uvedla Abdileová.

Okradli ji a ještě dostala pokutu

Abdileová serveru deníku Sme řekla, že na Slovensku se cítila dobře, ale loni po vypuknutí migrační krize se vše změnilo. Při jednom z útoků na ni házeli kamení, i když byla se svým čtyřletým dítětem. Při dalším útoku jí vzali kabelku a ukradli jí všechny doklady a peníze.

„Když jsem šla na policii, vše sepsali a ještě jsem musela zaplatit pokutu za ztrátu dokladů,“ citoval Abdileovou server.

Somálku rovněž zaráží nevšímavost ostatních lidí, kteří se jí při útocích nezastali. „Přestala jsem se v této zemi cítit normálně,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám