Hlavní obsah

Na Slovensku obvinili bývalého prokurátora. Zneužil své pravomoci

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Vyšetřovatel slovenské Národní kriminální agentury (NAKA) obvinil bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnku ze zločinu zneužívání pravomocí veřejného činitele. Ve středu to oznámila slovenská policie na sociální síti.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka.

Článek

„Obviněný se skutku dopustil v období od roku 2007 až do roku 2014, když jako veřejný činitel nesplnil povinnost vyplývající mu z trestního řádu po převzetí zvukové nahrávky ze zpravodajské operace Slovenské informační služby s krycím názvem Gorila, z níž vyplynulo podezření ze spáchání vícero trestných činů osoby M. K. Tuto ukrýval a neodevzdal orgánům činným v trestním řízení, přičemž tak konal s úmyslem zajistit sobě a M. K. majetkový prospěch a zároveň zajistit neoprávněnou výhodu osobám, jejichž rozhovory jsou zachyceny na předmětné nahrávce,“ uvedla policie.

M. K. jsou podle Denníku N iniciály Mariana Kočnera, který je obviněn také z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Trnka se k obvinění odmítl vyjádřit. Denník N k tomu poznamenal, že pokud se veřejný činitel dopustí maření spravedlnosti, hrozí mu 3 až 8 let vězení.

Případ Gorila se týká údajného spisu Slovenské informační služby ze sledování šéfa společnosti Penta Jaroslava Haščáka. Spis pocházející z let 2005 a 2006 pronikl na veřejnost v prosinci 2011. Haščák se měl v bytě na Vazovově ulici v Bratislavě setkávat s politiky, dohadovat s nimi obchody a korumpovat je. Politici se k autenticitě spisu nikdy nevyjádřili a Penta ji důrazně odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám