Hlavní obsah

Na Slovensku klesl počet úmrtí. Čísla jsou lepší než průměr před covidem

– Bratislava

Letos v květnu zemřelo na Slovensku méně obyvatel, než byl pětiletý průměr v období před vypuknutím epidemie covid-19. V pondělí to oznámil slovenský statistický úřad.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počet úmrtí v květnu dosáhl 4197 osob, co je přibližně o jedno procento méně než průměr v letech 2015 až 2019, tedy před nástupem pandemie. Je to také nejnižší počet zemřelých od června 2020.

Nižší, resp. přibližně stejný počet úmrtí ve srovnání s pětiletým průměrem zaznamenali statistici v šesti krajích. Vyšší úmrtnost byla pouze v Trnavském a Prešovském kraji.

V bratislavské schránce záchrany leželo několik dní mrtvé dítě, nefungovala signalizace

Evropa

„I díky výrazně lepší epidemické situaci během května jsme poprvé v tomto roce zaznamenali méně úmrtí ve srovnání s pětiletým průměrem,“ uvedla ředitelka odboru statistiky obyvatelstva statistického úřadu Zuzana Podmanická.

Nejčastější příčinou úmrtí byly na Slovensku nadále nemoci oběhové soustavy. Na tyto nemoci zemřelo 1923 lidí, co představuje až 46 procenta všech úmrtí.

Druhou nejčastější příčinou jsou nádory, které tvoří příčinu 24 procent všech úmrtí. Následují nemoci dýchací soustavy (9 %), trávící soustavy (6 %) a vnější příčiny úmrtí (4 %). Covid-19 byl v květnu až osmou nejčastější příčinou úmrtí, když v důsledku této nemoci zemřelo 77 Slováků, ještě v dubnu 2022 zemřelo na covid 300 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám