Hlavní obsah

Na Slovensko dorazili první čeští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pondělí dorazilo na Slovensko prvních 200 vojáků české armády, kteří zde budou působit v rámci předsunuté jednotky NATO. Informoval o tom slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Facebook Jaroslava Nadě

Protiraketový systém Patriot

Článek

„Čeští vojáci dorazili do výcvikového centra Lešť,“ uvedl Naď. Na Slovensko dorazí až 600 českých vojáků. Češi budou velet předsunuté jednotce Severoatlantické aliance, jejíž součástí budou také vojáci z Německa, Nizozemska, Polska, Slovinska a Spojených států. Celkem má být v jednotce 2100 mužů.

Slovensko potvrdilo, že v rámci jednotky NATO budou v zemi působit i Češi

Evropa

Na letecké základně Sliač u Zvolenu byl koncem března instalován první ze tří protiraketových systémů Patriot, které zapůjčila Slovensku Severoatlantická aliance. „Systém Patriot je už schopný jednou kompletní baterií poskytnout ochranu strategické části středního Slovenska,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Další dvě baterie Patriotů budou zapojeny do ochrany vzdušného prostoru Slovenska ve východní části země. „Celkem budou Slovensko chránit dvě německé a jedna nizozemská baterie tak, aby pokryly co největší část území,“ dodala mluvčí.

Slovenské ministerstvo obrany konstatovalo, že systém Patriot ve verzi PAC3, který byl nasazen na Slovensku, představuje jeden z nejsofistikovanějších systémů protivzdušné a protiraketové obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám