Hlavní obsah

Na školách v Birminghamu dostali prostor islamisté

– Londýn/Birmingham

Vedení několika státních škol v Birminghamu, které většinou navštěvují muslimští studenti, vystavila žáky extremistickým idejím. V pondělí to v parlamentu na základě zjištění školské inspekce Ofsted oznámil britský ministr školství Michael Gove.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr školství Michael Gove

Článek

„Děti byly vystaveny věcem, jimž vystaveny být neměly,“ prohlásil Gove a dodal, že středobodem vzdělávání se musí znovu stát britské hodnoty.

Šéf Ofsted Michael Wilshaw k tomu uvedl, že birminghamské školy „ovládla kultura strachu a zastrašování“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inspekce Ofsted prověřila 21 škol v etnicky smíšeném Birmighamu na základě anonymního upozornění, že na nich radikální islamisté šíří své myšlenky. Komisaři následně dali vyměnit vedení pěti škol včetně renomované školy Park View Academy, i když v jejím případě se nepotvrdilo nejvážnější nařčení o tom, že její ředitel je členem tajné islámské organizace s cílem radikalizovat muslimy v zemi.

Podle komise pětice škol nedodržovala osnovy a vyskytl se i případ, kdy před žáky vystoupil politik podporující militantní islamisty. Inspektoři kritizovali také to, že se žákům nedostává dostatečně širokého vzdělání a oni nejsou připraveni na život v moderní britské společnosti. V jednom případě poukázala komise také na to, že chlapci a děvčata měli odděleně hodiny plavání.

Je to hon na čarodějnice, brání se škola

Park View Academy, jejíž vedení řídí ještě další tři zařízení, která se rovněž ocitla ve středu zájmů úřadů, zprávu odmítla jako podjatou. Označila ji za výsledek „honu na čarodějnice“ a popřela, že by propagovala radikální myšlenky. Na Park View studují téměř výlučně muslimové.

Vyšetřování podnítilo novou debatu o rizicích spojených s islámem v Británii a vyvolalo hádku mezi ministrem Govem a jeho kolegyní z Konzervativní strany, ministryní vnitra Theresou Mayovou. Do sporu byl nucen vstoupit premiér David Cameron, který oba své ministry pokáral.

Reklama

Výběr článků

Načítám