Hlavní obsah

Na požáry v Amazonii dají země G7 465 milionů korun

Novinky, ČTK, Biarritz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové skupiny vyspělých ekonomik G7 uvolní ve formě okamžité pomoci na hašení požárů v amazonském pralese 20 milionů dolarů (465 milionů korun), oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Dalším krokem má být iniciativa na opětovné zalesnění Amazonie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry dál spalují AmazoniiVideo: Reuters

 
Článek

„Musíme reagovat, jsme amazonská země,“ uvedl Macron. Součástí Francie je i její zámořské území Francouzská Guyana, která sousedí s Brazílií a na jejímž území je rovněž část amazonského pralesa. Amazonii šéf Elysejského paláce označil za „zelené plíce planety“ a doplnil, že o podobné pomoci uvažují země G7 také v případě Afriky, kde rovněž hoří deštné pralesy.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Požárů v Amazonii je proti loňsku o 83 procent více.

Požáry v amazonském pralese se staly jedním z hlavních témat summitu G7 v jihofrancouzském Biarritzu. Jen v Brazílii se počet požárů od ledna proti stejnému období loňského roku zvýšil o 83 procent. Celkem jich úřady napočítaly téměř 80 000.

Většinu z nich mají na svědomí zemědělci, kteří chtějí získat novou půdu, a také těžařské společnosti. Ty potřebují vyhnat domorodce z oblasti a zahájit těžbu.

Požáry vyvolaly minulý týden i roztržku mezi některými zeměmi Evropské unie a Brazílií, která podle nich nebojuje s požáry dostatečně rázně. Například Francie a Irsko pohrozily, že by mohly zablokovat ratifikaci dohody o volném obchodu mezi EU a skupinou jihoamerických zemí Mercosur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám