Hlavní obsah

Na ostrově, kde vraždil Breivik, se opět koná letní tábor mládeže

Oslo

Na norském ostrově Utöya, kde pravicový extremista Anders Behring Breivik před čtyřmi lety povraždil 69 lidí, v pátek znovu otevřeli letní tábor sociálnědemokratické mládeže. Ač vzpomínky na hrůznou událost jsou smutné, nálada mezi přítomnými byla uvolněná, napsala agentura AFP.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Levicová mládež na ostrově Utöya.

Článek

Mladí lidé, mezi nimiž byli i ti, kteří masakr přežili, se rozhodli ostrov znovu oživit a na několik dnů postavili svůj hlavní stan na místě, kde Breivik 22. července 2011 vraždil. Během tábora, na který se přihlásilo kolem 1000 lidí, se mají konat různé semináře věnované politickým tématům.

„Je dobré být opět doma,“ prohlásil podle agentury DPA šéf vládní Strany práce (AUF) Mani Hussaini při zahájení letního tábora. „22. červenec vždy bude součástí historie ostrova, ale důležitější část jeho historie ještě vyprávěna nebyla, neboť leží v budoucnosti,“ dodal.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Generální tajemník NATO a bývalý norský premiér Jens Stoltenberg na táboře sociálně demokratické mládeže.

Mezi účastníky pátečního otevření tábora přijeli i tehdejší straničtí představitelé a také tehdejší premiér a současný generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Je velký kontrast mezi mladými lidmi, kteří vyzařují tolik radosti a životní síly, a Utöyou, která je spojená s 22. červencem, se smutkem, ztrátou a smrtí,“ poznamenal mimo jiné tento politik, který je od loňského března generálním tajemníkem Severoatlantické aliance.

Dva útoky Breivika 

Breivik před čtyřmi lety nejprve zaútočil ve vládní čtvrti v centru Osla, kde jím nastražená bomba zabila osm lidí. Tím terorista odpoutal pozornost a v převlečení za policistu se vydal na Utöyu, kde v té době bylo asi 600 mladých lidí, z nichž 69 zastřelil.

Před třemi lety byl Breivik za tento zločin odsouzen k trestu 21 let vězení, který může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám