Hlavní obsah

Na nákupy bez testu už je možné vyrazit i do Drážďan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany
Aktualizováno

Krátké cesty do 24 hodin bez testů jsou od čtvrtka možné i do Saska, stejně tak v této německé zemi nemusí očkovaní Češi při dlouhodobějším pobytu do karantény. V pátek o tom informovala spolková policie.

Foto: Profimedia.cz

Drážďany

Článek

Pro Sasko tak platí stejná pravidla jako pro zbytek Německa, které krátkodobé přeshraniční cesty bez povinných testů do Česka a obráceně na celorepublikové úrovni povolilo ve čtvrtek.

Sasko ještě svou zemskou vyhlášku neupravilo, podle spolkové policie to ale překážka není.

"Očkovaní po příjezdu nemusí do karantény, tak to platí. A to i v Sasku," řekl v pátek mluvčí saského ředitelství spolkové policie v Pirně. Rozvolnění se týká i uzdravených, pokud od zjištění nemoci uplynulo nejméně 28 dní a ne více než šest měsíců.

Češi i Němci opět mohou na nákupy za hranici, výjimkou je Sasko

Koronavirus

Vyhlášku nestihli přepsat. To je celé

Nesoulad znění celoněmeckého a saského nařízení není podle policie překážkou ve využívání výhod. "Saské vstupní nařízení již mělo být upraveno. Nastal ale problém, který zřejmě souvisí s časovou tísní mezi zavedením spolkového nařízení a jeho následným převedením do saské úpravy. Proto se znění spolkového a saského nařízení odlišuje," řekl mluvčí spolkové policie.

Termín novelizace saského dokumentu zatím není znám, zřejmě se tak stane až v nadcházejícím týdnu. Ve čtvrtek byl totiž v Sasku stejně jako v jiných částech Německa svátek nanebevstoupení Páně a volno si úřady i školy prodloužily také na pátek. Spolkové vstupní nařízení je nicméně úpravou, která sjednocuje karanténní podmínky po příjezdu ze zahraničí pro celé Německo.

Celoněmecké nařízení v případě cest z epidemicky rizikových oblastí, kterou je i Česko, nevyžaduje karanténu ani od lidí s negativním testem na koronavirus. Tento test je ale nutné přiložit k digitálnímu vstupnímu formuláři, jehož vyplnění je pro delší cesty nadále povinné. Zvýhodnění testovaných platí výhradně pro cesty z rizikových oblastí, ne z vysoce rizikových a z regionů s mutacemi koronaviru.

Anketa

Vyjedete na nákupy do Německa?
Ano, co nejdříve
31,1 %
Ještě počkám
8 %
Určitě ne
60,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11511 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám