Hlavní obsah

Na London Bridge útočil bývalý vězeň odsouzený za terorismus

Aktualizováno

Útočník, který v pátek na London Bridge nožem pobodal pět lidí, z nichž dva zemřeli, je bývalý 28letý vězeň odsouzený v roce 2012 za terorismus. Podle britské policie citované agenturou Reuters se jmenuje Usman Khan. Loni byl propuštěn na svobodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolemjdoucí nese nůž, který útočníkovi z London Bridge vytrhlVideo: AP

 
Článek

"Úřadům je znám od doby, co byl v roce 2012 odsouzen za trestné činy terorismu,“sdělil vysoký britský policejní úředník pro záležitosti terorismu Neil Basu. "Z vězení byl podmínečně propuštěn v prosinci 2018," upřesnil. Policie nyní podle něj vede šetření v hrabství Staffordshire ve střední Anglii.

Policie podle informací deníku Mirror v současnosti po nikom dalším v souvislosti s útokem aktivně nepátrá.

Foto: West Midlands Police, ČTK/AP

Policejní fotografie Usmana Khana

Vyšetřovatelé byli povoláni k prohlídce Khanova bydliště ve Staffordshiru.

„Události, tak jak je nyní vidíme, se seběhly tak, že útočník nejdříve navštívil akci ve Fishmonger´s Hall s názvem Společné učení. Domníváme se, že útok začal již tam a poté pokračoval na London Bridge, kde byl zadržen a postřelen,“ uvedl zástupce policejního komisaře Neil Basu. Podle deníku Guardian se ve Fishmonger´s Hall konala konference převýchovného programu pro vězně.

V roce 2012 byl podle Mirroru Khan uvězněn na osm let kvůli podílu na plánu bombového útoku na londýnské burze či Westminsterském opatství. Soudce Khana tehdy označil za „velmi nebezpečného džihádistu”.

Skupina, v níž Khan působil a která se nechala inspirovat teroristickou organizací Al-Káida, vybudovala tréninkový tábor v Kašmíru, na pozemku, který patřil Khanově rodině, jež pochází z Pákistánu.

Khan, který se podle BBC sám narodil ve městě Stoke-on-Trent, byl pak loni předčasně propuštěn. Podle britských médií měl elektronický náramek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolemjdoucí nese nůž, který útočníkovi z London Bridge vytrhlVideo: AP

Teroristický útok na London Bridge má dvě oběti. Mrtvý je i útočník s nožem

Evropa

Záznam: Záběry z okolí místa činu v LondýněVideo: Reuters/AP

K útoku došlo na mostě London Bridge v britské metropoli v pátek večer. Zraněno při něm bylo pět lidí, dva z nich zemřeli. Pachatele policisté na místě zastřelili.

Pro přísnější tresty pro teroristy se ještě v pátek vyslovil britský premiér Boris Johnson, který kvůli němu pozastavil svou volební kampaň. "Je chybou umožnit vážným a násilným zločincům předčasné propuštění z vězení a je velmi důležité, abychom tento zvyk opustili a abychom prosazovali odpovídající tresty pro nebezpečné zločince, zejména pro teroristy,“ řekl Johnson.

Konzervativci i labouristé kvůli útoku v Londýně zastavili kampaň

Evropa

Johnsonův krok následovali i opoziční labouristé. Parlamentní volby v Británii se konají 12. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám