Hlavní obsah

Na hranici Makedonie s Řeckem spaly v dešti dva tisíce migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gevgelija

Dva tisíce uprchlíků strávilo z pátka na sobotu deštivou noc v pohraniční oblasti mezi Řeckem a Makedonií. Hranici totiž makedonská policie ve čtvrtek zablokovala, běžence přes hranici pouští jen postupně, aby nedošlo ke kolapsu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na makedonsko-řecké hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Většinou se podle agentury Reuters jedná o utečence ze Sýrie, kteří prchají před občanskou válkou. Další tisíce na místo dorazily v průběhu soboty. Podle řeckých úřadů je shromážděno na místě až pět tisíc osob.

Podle agentury AFP většina lidí strávila bezesnou noc nebo spala pod širým nebem, jen výjimečně si někteří dovolili luxus v malých stanech v prostoru mezi řeckou vesničkou Idomeni a makedonským městem Gevgelija.

V zápachu kouře se vyčerpaní lidé plouží mezi hromadami odpadků. Dívají se směrem k makedonské hranici, kde jsou rozmístěny policejní speciální jednotky. Během noci, kdy prostorem zněl nářek dětí a z davu občas někdo zavolal „Pomozte nám“, policie zdvojnásobila hustotu plotu s ostnatými dráty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonská policie nasadila na migranty vodní dělaVideo: Reuters

„Mnoho lidí se nemělo kde skrýt před deštěm. Matka ztratila dceru a křičela celou noc. Jsem tu již několik dní. Chci jít do Norska,“ řekl AFP 49letý syrský lékař Sámir Moin. Z tureckého západního pobřeží se nejprve dostal na řecký ostrov Chalki v Egejském moři, než dorazil na řecko-makedonské hranice.

Stovky dalších migrantů se přihrnuly ráno z Idomeni, kam je svezly autobusy ze severořecké Soluně.

Policie nasadila slzný plyn

V pátek nasadila makedonská policie proti migrantům, kteří se do země snaží vstoupit z Řecka, slzný plyn a vodní děla, uvedla britská BBC.

Přes Makedonii přešlo za poslední dva měsíce 44 000 migrantů, uvedla BBC. Daily Mail napsal, že se v zemi registrovalo za poslední měsíc 39 000 migrantů, což je dvojnásobek počtu v předchozím měsíci.

Nával uprchlíků nadále zaznamenávají také řecké úřady na východních ostrovech u Turecka. Jen na ostrově Lesbos je nyní soustředěno podle řecké státní televize ERT na devět tisíc uprchlíků, mezi nimiž vypukly v sobotu ráno potyčky při přerozdělování potravin humanitárními pracovníky.

Na Kos v sobotu opět zamířil obří trajekt Eleftherios Venizelos, který ze středy na čtvrtek přepravil z tohoto ostrova do pevninského Řecka skoro dva a půl tisíce běženců. Podle deníku Kathimerini chtějí řecké úřady pronajmout ještě jednu velkou loď, aby umožnily přepravu většího množství lidí z ostrovů na hlavní pevninu.

Stejný list uvádí, že na ostrovech mají být posíleny řady cizinecké policie, která má urychlit odbavování přistěhovalců. Ti se novinářům svěřují, že jejich hlavními cíli cesty jsou Německo, Švédsko, Norsko nebo Nizozemsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám