Hlavní obsah

Na Donbasu padl ukrajinský voják v přestřelce se separatisty

Kyjev

Ukrajinská armáda oznámila, že ve čtvrtek jeden její voják padl v přestřelce se separatisty na východě země a další byl zraněn, když se jejich post stal terčem ostřelování z minometů a raketových granátometů. Podle agentury AFP se stal letos 65. ukrajinskou obětí. Loni bylo těchto obětí celkem padesát, což ukazuje, že napětí na Donbasu roste.

Foto: Serhiy Takhmazov, Reuters

Ukrajinský voják střílí u hranic se separatisty ovládanými oblastmi na Donbasu po dronu.

Článek

Voják padl už ve čtvrtek ráno, když utrpěl zranění neslučitelná se životem, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany. Příměří bylo podle něj narušeno během čtvrtka pětkrát. U Novoluhaského vedli separatisté palbu ze střelných zbraní, u Pisků z minometů ráže 82 mm a RPG, u Zolotého-4 stříleli z automatických zbraní.

Konflikt na Ukrajině si od roku 2014 vyžádal přes 13 000 obětí. V posledních letech jsou přestřelky méně časté, už nejde o desítky případů narušení podmínek příměří a nepoužívají se těžké zbraně, ale Rusko opakovaně shromažďuje velké síly u hranic z Ukrajinou, nyní je tam asi sto tisíc vojáků.

Ruská invaze je na spadnutí, varuje ukrajinský ministr obrany

Evropa

Ukrajinská tajná služba i ministr na podzim varovali před hrozbou útoku ze strany Ruska. Moskva popřela, že by ho chystala. Americký prezident Joe Biden v rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem varoval, že pokud zaútočí, bude čelit tvrdým sankcím, spekuluje se o odpojení Ruska od mezinárodního bankovního platebního systému SWIFT.

Rusové v lednu zahájí západní ofenzívu, varuje šéf ukrajinské rozvědky

Evropa

Šéfové vlád a států EU ve čtvrtek vyzvaly Moskvu, aby přestala posilovat své jednotky u hranic s Ruskem a vrátila se k rozhovorům v normandském formátu, tedy s Německem a Francií.

V Bruselu se ve čtvrtek také sešel ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, Kuleba označil jednání za hladké, akorát si stěžoval, že nezazněl rok, kdy by země mohla vstoupit do NATO.

Rusko za agresi vůči Ukrajině zaplatí vysokou cenu, shodli se lídři zemí EU

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám